Tehno & Nauka

Pohvale Crnoj Gori za napedak u oblasti nauke i inovacija

Ministarka nauke Sanja Damjanović boravila je juče u Briselu na poziv Marije Gabriel, komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu. Ministarka je pored učešća na danima nauke i inovacija, na kojima je moderirala sesiju posvećenu Zapadnom Balkanu, tokom jučerašnjeg dana održala niz bilateralnih susreta.

“Damjanović se sastala sa Komesarkom Marijom Gabriel sa kojom je razgovarala na temu Inovativne Agende za Zapadni Balkan, ali i o budućnosti SEEIIST pojekta. Komesarka Gabriel pohvalila je izuzetne rezultate koje je Crna Gora postigla u prethodnom periodu na polju nauke i inovacija, usvajanjem Strategije pametne specijalizacije, razvojem inovativnog ekosistema, povećanjem učešća u H2020, ali i iniciranjem projekta kakav je SEEIIST. Sagovornice su još jednom istakle značaj Inovativne Agende, a komesarka je najavila da će ovaj dokument biti inkorporiran u Ekonomsko-Investicioni plan koji priprema Generalni Direktorat za proširenje i susjetsku politiku (DG NEAR), a koji će biti predstavljen 6. oktobra”, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Gabriel pružila je snažnu podršku SEEIIST projektu, apostrofirajući da apsolutno razumije važnost uspostavljanja istraživačke infrastukture na postoru Zapadnog Balkana, kako bi ovaj region sačuvao talente i uspio da povrati određeni broj onih koji su napustili zemlje. Ona je ukazala da će novi okvirni program za nauku i inovacije „Horizon Europe“ imati mnogo više mehanizama za finansiranje SEEIIST-a, imajući u vidu Misiju posvećenu Cancer-u, ali i činjenicu da je riječ o jednom od najvećih zdravstvenih izazova današnjice, gdje su inovacije u tretiranju pacijenata neophodne, te da je ovaj projekat važan ne samo za region, već i za Evropu.

Damjanović se sastala sa Jean Eric Paquetom, generalnim direktorom Direktorata za nauku i inovacije i Johannesom Klumpersom, šefom jedinice za Istraživačku Infrastukturu. Sastanak je bio prilika da se sumiraju dosadašnji rezultati SEEIIST projekta, ali i analiziraju mogućnosti za dalje finansiranje.

Paquet je pohvalio napredak SEEIIST-a i istakao da smatra izuzetno važnim činjenicu da je SEEIIST aplicirao na nedavno završenom pozivu za ESFRI roadmap, mapu evropske istraživačke infrastrukture. On je potvrdio da je projekat dosadašnjim rezultatima pokazao konkurentnost u evropskim okvirima i da je to najvažnija činjenica kada je o Komisiji riječ, te najavio nastavak podrške projektu.

Damjanović je razgovarala i sa Signe Ratso, zamjenicom generalnog direktora Direktorata za nauku i inovacije , kao i Rutom Zarnauskaite, šeficom jedinice za pristupanje novom okvirnom programu Horizon Europe. Ratso je zahvalila Damjanović na činjenici da je Crna Gora prva zemlja Zapadnog Balkana koja je iskazala interes za pristupanje novom okvirnom programu Horizon Europe, i istakla da očekuje da će sporazum za pristupanje svih zainteresovanih zemalja Zapadnog Balkana uskoro biti spreman, kako bi Crna Gora i ostale zemlje regiona od starta mogle da pristupe pozivima, od kojih je prvi najavljen za decembar ove godine.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
MilutinKLM
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milutin
Gost
Milutin

Crna Gora je prva u Evropi izmislila autoput

KLM
Gost
KLM

Bilo bi interesantno saznati
Sta to uradismo po ta dva pitanja
Mozda
Prodavanje magle
Ili .uda za bubrege

Send this to a friend