Računari

Apple odustaje od leptir tastature, korisnici nezadovoljni

Prema novom izvještaju poznatog analitičara noviteta u kompaniji Apple Ming-či Kuoa, kompanija će konačno na laptopovima promijeniti kontroverznu leptir tastaturu.

Apple je novu tehnologiju koja koristi leptir mehanizam na tastaturama, predstavio još 2015. godine na svojim novim „Mekbukovima“. Vremenom, ova tastatura je ugrađena na sve njihove laptopove.

Nova tastatura je 2015. godine najavljena kao veliko poboljšanje.

U to vrijeme, u Apple-u su tvrdili da je nova tastatura znatno poboljšanje u odnosu na postojeću tehnologiju. Novi mehanizmi su omogućili da tipke budu tiše i manje, a samim tim i da laptopovi postanu tanji.

Međutim, korisnici su neprekidno zamjerali što su tipke bile lako lomljive, zatim da ih i najmanja prašina onesposobljuje da otkucaju slovo, ili ga pak kucaju više puta.

Ming-či Kuo je kazao da će Apple predstaviti novu tastaturu sa makazastim tipkama koje će biti trajnije i nešto više. Nova testatura će se prvo pojaviti tokom godine na novom MacBook Air-u, a zatim i na Macbook Pro-u naredne godine.

Pored svih zamjerki koje su upućivane na račun leptir tastature, Kuo u svom pregledu, navodi da je i njihova proizvodnja bila jako komplikovana. Zato će nove tastature doprinijeti i pojeftinjenju laptopova, osim što će odgovoriti na žalbe korisnika.

Apple je u više navrata pokušavao da reši probleme ovih tastatura raznim poboljšanjima u pogledu dizajna i materijala. U četiri navrata su najavljivali da su prevazišli probleme.

Međutim, korisnici i dalje izražavaju rezervu po pitanju nove tastature, zabrinuti za trajnost budućih modela.

Send this to a friend