Računari

Crnogorski startap „Bee and Me“ predstavljen Merkelovoj i Abeu

Crnogorski startap “Bee and Me” predstavljen je juče njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i japanskom premijeru Šinzou Abeu na CEBIT- u, najvećem svjetskom sajmu informacionih tehnologija u Hanoveru, saopšteno je iz Telekoma.

Kancelarka Merkel izrazila je interesovanje za inovativni projekat crnogorskih studenata, koji su uspjeli da uz primjenu novih tehnologija razviju tzv. „pametne košnice“ i omoguće pčelarima da dobiju sve potrebne informacije o svojim pčelama u željenom vremenskom periodu.

Startap “Bee and Me” je nakon pobjede na crnogorskom startap takmičenju organizaciji Hub:rauma, Crnogorskog Telekoma i Digitalizuj.me dobio priliku da učestvuje na glavnom takmičenju u Krakovu. Ostvarili su zapažene rezultate i osvojili učešće na Dojče Telekom Internet of Things programu, čiji su sada partner.

„Bee and Me“ je nastavio da skreće pažnju međunarodne stručne i šire javnosti i trenutno je baziran u Beču, gdje je ostvarena saradnja sa T-Mobile Austria. Uskoro će biti testirano prvih 50 uređaja „pametnih košnica“ koje će biti podijeljene austrijskim pčelarima.

Osnivači „Bee and Me“ projekta, Elma Hot i Alija Dervić, studenti Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, pokazali su kako se posvećenim radom i inovativnom idejom može postići veliki uspjeh i to na međunarodnom planu. Njihov projekat se u Hub:raum Krakovu ističe kao uspješna priča i služi kao primjer svim novim učesnicima.

Iz Telekoma podsjećaju da je u toku prijava za startap takmičenje “WARP Future Communication” koji je Telekomov inkubator Hub:raum pokrenuo u saradnji sa kompanijom Nokia. Svi zainteresovani startap timovi mogu se prijaviti online, na https://warpaccelerator.com/apply/  do 30. aprila 2017.

Crnogorski Telekom će nastaviti da pruža podršku mladim ljudima, njihovom djelovanju i daljoj afirmaciji i poziva sve zaintersovane da se prijave za novi WARP.

Send this to a friend