Računari

Kako pregrijan laptop može dovesti do avionske nesreće?

Litijum-jonske baterije predstavljaju veliki rizik za komercijalne avione, posebno na mjestima gdje kabinsko osoblje ne može da dođe do njih. Zabrana njihovog prevoza u čekiranom prtljagu će uskoro možda biti neminovna.

Jedan elektronski uređaj koji se pregrije i zapali u čekiranom prtljagu u avionu može da „nadvlada“ protivpožarni sistem letilice, stvarajući potencijalno fatalan požar. Uprkos ranijem mišljenju da gas koji se koristi sa gašenje vatre u kargou može da ugasi manji požar izazvan pregrijavanjem jedne baterije, novi testovi koje je sprovela američka Savezna uprava za vazduhoplovstvo (FAA), protivpožarni sistem je nemoćan u slučaju kada požar zahvati i druge visokozapaljive materije, kao što su, na primjer, dezodoransi i lakovi za kosu.

Rezultati testova koje je prošle godine sprovela FAA predstavljeni su Organizaciji međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO), kada je američka vlada zastupala zabranu elektronskih uređaja većih od mobilnog telefona u čekiranom prtljagu, za sada bez naznake o zabrani. Zato je FAA u dopisu aviokompanijama, navela da sami treba da sprovedu sigurnosne studije i utvrde najbolji način za smanjenje rizika od izbijanja požara u kargou svojih aviona.

Inače, rizik od izbijanja požara izazvanog pregrijanom litijum-jonskom baterijom velik je i u putničkoj kabini, ali u takvim slučajevima posada može brzo da reaguje i da ga ugasi, piše „Travel“ magazin.

Tagovi

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend