Računari Obrišite program sa računara

Pronađena greška, stručnjaci savjetuju da obrišete VLC plejer

Zbog toga što je besplatan i što je u pitanju softver otvorenog koda VLC plejer je jedna od, ako ne i najpopularnija platforma za reprodukovanje video-materijala na svijetu.

Nažalost miliona korisnika, u programu je pronađena greška zbog koje bi korisnici trebalo da razmisle da, barem do sljedeće zakrpe, prestanu da koriste i obrišu program sa računara.

Njemačka agencija za sajber bezbjednost “CERT-Bund” otkrila je grešku u VLC Player, verziji 3.0.7.1, koja je dobila ocjenu ranjivosti 9,8 što se smatra „kritičnim“ statusom.

Greška (označena kao CVE-2019-13615) omogućava izvođenje takozvanih RCE (remote code execution) akcija, koje potencijalno omogućavaju hakerima da instaliraju, modifikuju ili pokrenu softver na računarima bez ičije dozvole, a može da dovede i do neželjnog uvida u fajlove sa sistema.

U prevodu–bezbjednosna rupa VLC-a može da omogući hakerima da „otmu“ vaš kompjuter i dobiju uvid u vaše podatke.

Kako WinFuture prenosi, niko još nije iskoristio ovo, ali verzije VLC-a za Vindous, Linuks i Juniks su problematične, ali ne i za macOS.

“VideoLAN”, koji stoji iza razvoja VLC, takođe je svjestan problema i trenutno naporno radi na zakrpi koja bi zapušila bezbjednosnu rupu, ali će za nju biti potrebno još neko vrijeme.

Nažalost po ljubitelje VLC, njihovo jedino trenutno rješenje jeste da obrišu program i začekaju da objavljivanje zakrpe.

Send this to a friend