Računari

Rusija planira da napravi svoj internet

Ilustracija, foto: Pixabay

Nakon uvođenja različitih ograničenja, Rusija planira sljedeći korak prema internetskoj nezavisnosti od Zapada. Moskva želi da instalira vlastiti server – sa posljedicama za globalnu mrežu.

Zatvorske kazne za postove na društvenim mrežama i zabrana VPN usluga samo su neki od znakova sve manje slobode Interneta u Rusiji.

Najnoviji planovi idu još dalje. Prema izvještaju internet portala RBK, predsjednik Rusije Vladimir Putin krajem 2017. godine dao je nalog svojoj vladi da do avgusta 2018. s državama koje su dio BRIKS-a (Rusija, Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika) pregovara o posebnom root-serveru za tzv. domenski sistem imena, piše Deutsche Welle.

Root-serveri stavljaju na raspolaganje informacije širom svijeta i povezuju internet adrese sa serverima, čiji se sadržaji odatle šire dalje. S vlastitim root-serverom Rusija bi mogla da stvori jednu vrstu “sopstvenog Interneta”, ocjenjuju stručnjaci.

Kao razlog za takve planove navodi se „dominacija SAD i nekih zemalja članica EU u regulisanju Interneta”. Rusija u tome vidi „ozbiljnu opasnost” za svoju sigurnost, citira RBK iz zapisnika sjednice ruskog Vijeća za bezbjednost.

Vlastiti root-server bi trebalo da učini Rusiju nezavisnom od organa za kontrolu kao što je ICANN (International Corporation for Assigned Names and Numbers) i pruži joj zaštitu “u slučaju pada Interneta ili ciljane akcije”.

Putin: Internet kao instrument u rukama CIA

Nakon sukoba sa Zapadom, koji je počeo aneksijom Krima 2014. godine, čini se da je iz pozicije Moskve porasla opasnost od sukoba u sajber prostoru. Rusija je testirala svoj Internet i pronašla njegove slabe tačke.

“Mi smo prevelika država i nacionalna privreda da bismo živjeli s ovom opasnošću”, izjavio je Igor Ščegolev, Putinov savjetnik i bivši ministar za komunikacije u intervjuu za RBK. Kao primjer je naveo Sjevernu Koreju i Siriju, gdje je Internet bio blokiran nekoliko dana. Sumnja se da su iza tih incidenata bile SAD. Vašington se u vezi ovih navoda nije izjasnio.

Moskvin cilj nije da se kompletno zatvori, govori Ščegolev. Radi se o tome da se želi održati funkcionalnost Interneta u državi u slučaju „vanjskog uticaja”.

Putin ostaje pri svom uvjerenju da je Internet instrument Sjedinjenih Američkih Država. Mreža je nastala kao projekat američke tajne službe CIA i s ovim ciljem se i dalje razvija, rekao je jednom prilikom šef Kremlja. Istina je da se tehnologija Interneta, pored ostalih, razvila i od strane zaposlenika i po nalogu američkog Ministarstva obrane.

Pripreme za sajber-rat

Njemački stručnjak za internet Volfgang Klajnvahter, profesor na danskom Univerzitetu Arhus, bio je od 2013. do 2015. godine član Upravnog odbora ICANN-a. On također dobro poznaje situaciju u Rusiji:

“Ruskoj vladi ne odgovara čitav sistem jer je on tako strukturisan da vlade pri ICANN-u igraju samo savjetodavnu ulogu i nemaju ulogu u donošenju odluka. Niko nema pravo, kao što je to npr. u Savjetu bezbjednosti UN, uložiti veto.” Osim toga, tvrdi ovaj stručnjak, radi se o tome da se Moskva priprema za „jednu vrstu sajber-rata”.

Na meti su korijeni Interneta

Ruski planovi ciljaju direktno na korijen Interneta. Komunikacija širom svijeta između kompjutera teče preko 13 DNS root-servera. Na kompjuterima su sačuvani zone fajlovi od tzv. top level domena (TLD) kao što je to primjera radi .com za čitav svijet. Deset tih root-servera smješteno je u Sjedinjenim Američkim Državama, a ostala tri u različitim zemljama – u Holandiji, Švedskoj i Japanu. Pri tome postoji još stotine kopija koji se nazivaju anycast-serveri.

Svi root-serveri su samostalni. Glavna kopija DNS-a je do septembra 2016. godine čuvana na A-root-serveru, koji je bio pod upravom američke vlade. Sada je za njega zadužena ćerka firma ICANN-a. ICANN je, nakon prekida ugovora s Ministarstvom trgovine SAD-a, postao privatna, društveno korisna kompanija sa sjedištem u Kaliforniji. Na vrhu kompanije je Upravni odbor koji čini 20 stručnjaka iz svih djelova svijeta.

Klajnvahter ne vidi smisao u ruskom root-server sistemu.

“Tvrdnja da bi vlada SAD mogla da isključi Internet u jednoj državi je potpuna ludost. I kada bi američki predsjednik imao kontrolu nad A-root serverom, koju sada više nema, brisanje zone fajlova jedne države kao što je to npr. .ru bilo bi apsolutno besmisleno. Jer, ovi fajlovi bi i dalje postojali na svim ostalim root- i anycast-serverima. Možda bi slanje mailova kasnilo nekoliko milisekundi”, objašnjava Klajnvahter.

“Ali kako bi Amerikanci uspjeli iz političkih razloga potpuno da uklone zone fajlove jedne države? Takva naredba iz Bijele kuće bila bi ne samo politički potpuno kontraproduktivna, nego ona uopšte ne bi funkcionisala i dovela bi do podsmijeha u globalnoj internet zajednici”, dodaje njemački sturčnjak.

To potvrđuje i Dejvid Konrad, tehnički direktor ICANN.

„Ne postoji taster za gašenje. Teoretski je moguće da vlada SAD prisili ICANN da učini nešto što bi moglo uticati na top-level domen s vezom prema Rusiji, iz razloga što je to kompanija čije je sjedište u SAD-u”, govori Konrad.

To bi otežalo veze, ali krajnji učinak bio bi ograničen. U stvarnosti se DNS zasniva na povjerenju.

„Ukoliko bi vlada SAD učinila tu ludost, narušilo bi se povjerenje i nastala bi generacija alternativnih root-servera. Štete za Internet kao globalno tržište i sredstvo komunikacije bile bi mnogo veće nego štete za korisnike”, objašnjava dalje Konrad.

Kraj Interneta kakav poznajemo?

Tehnički je moguće da Rusija izgradi vlastiti root-server. Otežavajuća okolnost bi bila da se svi upute da taj server koriste.

Klajnvahter ne vjeruje da će zemlje poput Kine, koje se trenutno privredno šire na globalnom planu, slijediti ruski primjer.

Kada bi Rusija uspjela da ostvari svoje planove, to bi moglo da znači kraj Interneta kakav poznajemo. Ipak, stručnjaci su optimistični i daju argumente iz privredne perspektive.

“To bi bio pucanj u sopstveno koljeno”, zaključuje Klajvahter.

Send this to a friend