Računari

Stiže nova Windows opcija

Microsoft je objavio novu “Insider preview build” verziju (najava opcija koje će tek biti omogućene) Windowsa 10 koja je donijela podršku za kontrolisanje računara i operativnog sistema putem pogleda, odnosno očima.

Naravno, za korištenje ove opcije biće neophodna kompatibilna “eye tracking” tehnologija, tj. hardver kompanije Tobii pomoću kojeg Microsoft na Windows 10 planira donijeti opciju praćenja pokreta očiju (Eye Tracking).

Eye Tracking će korisnicima omogućiti da svoje sisteme kontrolišu bez klasične upotrebe tastature i miša. Alternativne metode unosa uključuju pogled na slova i brojke na ekranu ili pogled na aplikacije, što omogućuje njihovo pokretanje.

Korisnici bi tako uskoro mogli jednostavnim gledanjem u specifične dijelove ekrana kontrolisati računar ili čak pisati po ekranu kao da pišu po tastaturi.

Ova će opcija posebno biti korisna ljudima koji imaju problema s motorikom pa bi računare mogla učiniti dostupnim i osobama s različitim tipovima invaliditeta koji nemaju sposobnost kontrolisanja operativnog Sistema.

Funkcija je trenutno dostupna u beti operativnog sustava, a u ovom trenutku joj mogu pristupiti samo beta testeri, odnosno tzv. “insideri”.

Send this to a friend