Računari

Trikovi za Google Earth koje morate znati

Google Earth i Google Maps vjerovatno su najjednostavniji način na koji možete da dođete do satelitskog pogleda na svoju kuću i njenu okolinu. Ali, daleko od toga da su to jedini trikovi koji vam mogu biti interesantni.

Šta je bolje: Google Earth Satellite View ili Google Maps?

Google Earth i Google Maps koriste iste satelitske, odnosno slike iz vazduha, kao i snimke sa nivoa ulice. Pretraživanje, uputstva i još poneke alatke funkcionišu prilično slično. Ali postoje i bitne razlike.

Google Earth je trodimenzionalni virtuelni globus, dok su Google Maps više dvodimenzionalna mapa, iako imaju i 3D funkciju.

Maps će biti korisniji ako su vam potrebne informacije o lokaciji na kojoj se nalazite, ponudiće vam uputstva kako da dođete od tačke A do tačke B, a i prikupljene informacije sinhronizuje kako bi bile dostupne i na drugim uređajima koje koristite.

S druge strane, Google Earth nudi bolji set slojeva (layers) pri korištenju satelitskih snimaka. Zahvaljujući opciji Voyager možete istraživati zanimljive istorijske i kulturne lokacije, kao i prirodu širom svijeta.

Ukratko: kad su vam potrebna uputstva u gradu koji ne znate, bolji izbor je Google Maps. Za istraživanje svijeta u 3D visokoj rezoluciji odaberite Google Earth.

Šta sve možete s Google Earth-om

1) Bacite pogled odozgo na svoju kuću

Kako ćete naći svoju kuću?

Otvorite Google Earth. U pretraživač u gornjem lijevom uglu unesite svoju adresu. Dva puta zaredom kliknite na svoju adresu u rezultatima pretrage. Potom povucite sličicu čovječuljka kako biste aktivirali Street View i pogledali svoj dom izbliza.

Možete pretraživati po adresama, nazivima kompanije ili organizacije, geografskoj dužini i širini, ključnim riječima i nazivu lokaliteta. Tako možete istražiti gdje je šta u mjestu u kojem namjeravate ljetovati ili kupiti stan.

Ako pokrenete alat This Is Home možete zaviriti u domove drugih ljudi, a takođe možete i krenuti na neko od brojnih besplatnih virtuelnih putovanja.

2) Putujte, a da se ne podignete iz fotelje

Google Earth je dušu dao za istraživanje i geografska otkrića. Ali, na raspolaganju je i veliki broj besplatnih virtuelnih tura. Tako, na primjer, možete istraživati 33 lokacije u vezi sa TV serijom Igra prijestola.

3) Izmjerite udaljenost

Vidjeli ste komad zemlje koji vam se sviđa, ali ne znate koliko je veliko? Upotrijebite alat Measure. Ako koristite Google Earth Pro, možete za mjerenje upotrijebiti linije i oblike kako biste provjerili udaljenost i procijenili elevaciju.

U Google Earthu za Chrome, Android i iOS Measure možete upotrijebiti za računanje perimetra ili udaljenosti između dvije tačke na mapi.

4) Vratite se u prošlost

Google Earth Pro može da posluži i kao vremeplov. Evo kako ćete ga pokrenuti.

Otvorite meni i odaberite View, pa Historical Imagery. Kliknite na dugme Historical Imagery u donjem lijevom uglu (sličica sata sa strelicom koja pokazuje u smjeru suprotnom od kretanja kazaljke).

Kliknite na datum u donjem lijevom uglu. Google Earth će vam ponuditi najstarije dostupne slike.

5) Pratite vremenske prilike i neprilike

Da, Google Earth može poslužiti i za vremensku prognozu. Možete dobiti podatke o temperaturi, brzini vjetra i mogućnostima da padne kiša gotovo u stvarnom vremenu.

Otvorite Google Earth za Chrome (vrijedi i za Android, odnosno iOS). Na panelu sa lijeve strane kliknite na sličicu za Voyager. Među ponuđenim kategorijama odaberite Layers.

Skrolujte prema dolje dok ne nađete Current Weather Radar. Odaberite tu opciju. Možete kliknuti i druge opcije, kao što su Current Global Temperature, Global Wind Speed ili 24-Hour Global Precipitation.

6) Pratite prirodne nepogode gotovo u stvarnom vremenu

Alat Google Crisis Map služi kako bi nas upozorio na prirodne nepogode poput oluja i uragana, zemljotresa… Možete ga koristiti na bilo kojem uređaju ili web pregledaču.

Skuplja informacije iz različitih relevantnih izvora i prikazuje ih tako da ih je lakše razumjeti.

7) Zabavite se

Google Faces je nezvanični projekat čiji učesnici pokušavaju da nađu ‘lica’ skrivena u topografiji naše planete.

Google Earth VR će uskoro moći da vas povede na virtuelni godišnji odmor.

Send this to a friend