Računari

Zakerberg pristao da se sastane sa poslanicima EP

Zakerberg pred Kongresom

Evropski parlament saopštio je danas da je osnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg pristao da se sastane s poslanicima EP u Briselu, koji od njega traže da objasni zloupotrebu ličnih podataka miliona korisnika te društvene mreže.

Predsjednik EP Antonio Tajani izjavio je da će Zakerberg “biti u Briselu što je prije moguće” i da se nada da će to biti sljedeće nedjelje, kao i da bi direktor Fejsbuka trebalo da se sastane s predsjednicima različitih grupa u EP, navodi Frans pres.

“Naši građani zaslužuju potpuno i detaljno objašnjenje i ja pozdravljam odluku gospodina Zakerberga da lično dođe pred predstavnike 500 miliona Evropljana, što je pravi korak ka obnovi povjerenja”, naveo je Tajani.

Sastanak će biti održan iza zatvorenih vrata tokom konferencije predsjednika poslaničkih grupa koja se tradicionalno održava četvrtkom, saznaje Frans pres.

Tajani je 20. marta pozvao Zakerberga da dođe u Evropski parlament pošto se saznalo da je britanska kompanija Kembridž analitika koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem Fejsbuka, da bi pomogla Donaldu Trampu da pobijedi na predsjedničkim izborima u SAD 2016. godine.

Vlasnik Fejsbuka je o tome svjedočio 10 sati pred Kongresom SAD.

Jelisejska palata je saopštila da će francuski predsjednik Emanuel Makron primiti Zakerberga i 50 lidera velikih digitalnih kompanija u Parizu 23. maja.

Send this to a friend