Tehno & Nauka

Slovenac osmislio način trajnog čuvanja električne energije

foto: Ilustracija

Slovenački naučnik Matjaž Valant, rukovodilac laboratorije za istraživanje materijala i dekan Fakulteta za nauke o okolini iz Nove Gorice, patentirao je svoj izum čuvanja električne energije koji bi privredi mogao da donese velike uštede.

Kako piše ljubljansko “Delo”, Valantov izum rješava jedan od najvećih problema u energetici, a to je neuravnoteženost proizvodnje i potrošnje, zbog koje u sistemu mora doći do povremenog energetskog balansiranja i gubitka električne energije.

Ovaj izum, a riječ je zapravo o konceptu koji će se nastaviti razvojem i izradom prvog prototipa, taj problem rješava “čuvanjem energije u oksidaciono-redukcionom potencijalu čvrste materije”, navode slovenački mediji.

Taj postupak je ekološki neutralan, ekonomski povoljan i omogućava trajno čuvanje energije s većom energetskom gustinom od one koja se, na primjer, nalazi u fosilnim gorivima.

Ugovor o prodaji patenta i njegovom korištenju Valant i Univeriztet na kojem radi potpisali su s privatnim preduzećem Institute CES sa sjedištem u Šmarješkim toplicama, a koje ima strane investitore.

Upravnica te firme Nina Gramc izjavila je da će Laboratorija za istraživanje materijala koje vodi Valant za njih izraditi prvi funkcionalni prototip baziran na Valantovom patentu čuvanja energije.

“Taj prototip će definisati sve važne tehnološke, energetske i ekonomske parametre ove tehnologije”, izjavila je Gramc.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
masanLove Me now
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
masan
Gost
masan

A kako cemo rijesiti ove sto kradu i ove sto ne placaju struju…

Love Me now
Gost
Love Me now

Ela ela

Send this to a friend