Tehno & Nauka

Srpski naučnici i NATO na projektu koji bi mogao da promijeni svijet

Tim srpskih naučnika predvodi istraživački projekat razvoja biogoriva iz algi, čija bi prozvodnja u budućnosti mogla da postane komercijalna, piše na sajtu NATO-a.

Kako navode, projekat osmorice srpskih naučnika podržan je od strane NATO programa Nauka za mir i bezbijednost (Science for Peace and Security – SPS), a sprovodi se na beogradskom Institutu za multidisciplinarna istraživnja, u kooperaciji sa britanskim Mančesterskim univerzitetom i Univerzitetom Bejlor iz SAD.

“Očekujem da će naši rezulatati podstaći razvoj zelenih tehnologija u energetskom sektoru”, rekao je za portal NATO-a, vođa projakta Ivan Spasojević.

Niža cijena goriva

On kaže da očekuje da će uspješan završetak ovog projekta omogućiti snižavanje cijene goriva za jednu petinu u narednih pet godina.

Kako se navodi na sajtu, istraživanje bi trebalo da traje tri godine.

“Projekat nam obezbjeđuje tačno šta nam je potrebno, opremu, materijale i školarine za većinu nadarenih mladih istraživača, a koji zahvaljujući tome, ostaju u svojoj zemlji”, kaže Spasojević.

Portal NATO-a podsjeća da je od 2007. godine, Srbija učestvovala u nekoliko NATO SPS, među kojima su oni, kako kažu, posvećeni borbi protiv hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih agenasa, borbi protiv terorizma i jačanju uloge žena u miru i bezbjednosti.

Srpski i njemački naučnici zajedno prave robota-deminera

“Imamo veliki iskustvo u saradnji sa našim srpskim partnerima. NATO SPS projekti pomogli su da se izrade seizmičke karte zemalja Zapadnog Balkana, unapredi zaštita vodnih resursa reke Save, a srpski i njemački naučnici zajedno rade na razvoju robota T-Whex za dekontaminaciju i deminiranje”, kazao je za NATO portal, brigadni general Cezare Marineli, šef Kancelarije NATO u Beogradu.

On je pozvao srpske akademce da apliciraju za projekte istraživanja u oblastima sajber bezbijednosti i energetske sigurnosti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
kacavpop
Gost
kacavpop

A dje NATO i Srbi, kukavci jedni, ne s njima oni su ve bombardovali ni krive ni duzne, vi naucnici ste izdajice srbijanstva, Ampilopije ce ve proklet neznaveni bili…

Send this to a friend