Tehno & Nauka

Start-up trening na ETF-u: Pobijedile ideje Olivator i Smart Scarecrow System

start-up_trening_1.jpg

Kako je saopšteno iz Centra izvrsnosti u bioinformatici BIO-ICT, juče završeni dvodnevni start-up trening organizovao je Istraživački centar za informaciono-komunikacione tehnologije Elektrotehničkog fakulteta Fore-Mont, u saradnji sa BIO-ICT i pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore.

Tokom prvog dana treninga profesor sa Elektrotehničkog fakulteta, Nikša Tadić, profesor iz Atinskog centra za informacione tehnologije Gregori Jovanof i Predrag Lešić iz Digitalizuj.me održali su prezentacije na temu inovativnih i start-up ideja.

Timovi koji su prošli prvi krug kvalifikacija predstavili su svoje ideje i, u saradnji sa mentorima sa Elektrotehničkog fakulteta, Digitalizuj.me, Atinskog centra za informacione tehnologije i Jožef Stefan Instituta iz Ljubljane, unaprijedili ideje za takmičarski dio.

Drugog dana treninga održano je takmičenje deset timova sa Elektrotehničkog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i sa Univerziteta Donja Gorica, te su predstavljene ideje PetNet, Olivator, Poultry Sense, BuyItNow.me, ICT Planthouse, Smart Scarecrow System, Internet of Things and Cloud System for Farming, Smart Net, Best4Rest i Gig Hub.

Timovi su predstavili finalne ideje stručnom žiriju koga su sačinjavali profesor dr Nikša Tadić-Elektrotehnički fakultet, Tomo Popović-BIO-ICT postdoktorant, Predrag Lešić-Digitalizuj.me, profesor dr Gregori Jovanof-Atinski centar za informacione tehnologije i Tomaž Javornik-Jožef Stefan Institut iz Ljubljane.

Tadić, predsjednik žirija, dodijelio je sertifikate svim učesnicima treninga i naglasio da će novootvorena laboratorija BIO-ICT Centra biti mjesto za sve mlade ljude koji žele da rade na svojim postojećim ili novim idejama.

Profesorica Milica Pejanović-Đurišić, koordinator Fore-Mont projekta, je,  prije proglašenja najboljih ideja, pohvalila svaku ideju pojedinačno dajući korisne savjete učesnicima za dalji razvoj ideja, kao i podstrek za njihovu realizaciju.

Ekipe pobjedničkih ideja, Olivator i Smart Scarecrow System, osvojile su karte za konferenciju Spark.me.

Tim koji je predstavio Olivator ideju sačinjavale su studentkinje Maša Miladinović, Tamara Raspopović i Nevena Turković, uz mentorstvo postdoktoranta Ane Perošević sa Instituta za biologiju mora.

Olivator je aplikacija koja automatizuje algoritam za procjenu zrelosti ploda masline prije procesa pravljenja ulja. Aplikacija, pomoću kalibracione kartice sa referentnim bojama ploda, slika test uzorak maslina prosutih na bijeloj podlozi i zatim pomoću tehnologije obrade slike razvrstava masline u kategorije po zrelosti, matematički izračunavajući srednji indeks zrelosti maslina u maslinjaku, što predstavlja precizan indikator proizvođaču o stepenu zrelosti njegovih maslina za pravljenje ulja.

Tim koji dijeli prvo mjesto je ekipa koja je predstavila Smart Scarecrow System, u sastavu Vladimir Pejović, Božidarka Radović, Marko Ružić, Petar Sekulić, Milija Bajčeta, uz mentorstvo dr Milene Erceg, saradnika u nastavi na Elektrotehničkom fakultetu.

Smart Scarecrow System je pametno strašilo koje će riješiti problem mnogim poljoprivrednicima. Riješiće jedan od najvećih problema u poljoprivredi, otjeraće ptice koje uništavaju sjeme i plodove biljaka. 

Taj sistem se sastoji iz dva podsistema-detekcije i alarma. Dio za detekciju predstavlja jedinstveno hardversko rješenje koje će koristeći fotodiode i FPGA detektovati ptice sa velikom tačnošću i velikom brzinim, a zatim ih alarmom tjerati. Alarm predstavlja puštanje zvukova određene frekvencije koja ne prija pticama.

Organizacioni odbor Start-up treninga na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore izrazio je zadovoljstvo uspješno organizovanim treningom, te izrazio nadu da će se taj događaj organizovati i sljedeće godine, te tako postati tradicija na Univerzitetu Crne Gore.

Send this to a friend