Telefoni

Apple priznao: Posustaje tražnja za ajfonima

Kompanija Apple priznala je da tražnja za ajfonima posustaje, potvrdivši time strahovanja investitora da je najprofitabilniji proizvod kompanije izgubio nešto od svog sjaja.

Kako izvještava agencija AP, priznanje je stiglo u formi pisma generalnog direktora Apple Tima Kuka upućenog akcionarima kompanije nakon zatvaranja berze u srijedu.

Kuk je naveo u tom dopisu da će prihodi Apple-a za kvartal oktobar–decembar, koji uključuje i glavnu sezonu prazničnih kupovina, biti znatno ispod ranijih projekcija kompanije i prognoza analitičara, čije procjene utiču na tržište akcija.

Apple očekuje prihode od 84 milijarde dolara za navedeni period.

Analitičari koje je anketirala agencija Fakt set očekivali su da će prihod Apple-a u tom kvartalu biti veći za oko devet procenata i da će iznositi 91,3 milijarde dolara.

Zvanični poslovni rezultati kompanije bi trebalo da budu objavljeni 29. januara.

Za cijelu 2018. godinu, kompanija sada očekuje niži prihod za pet odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Kuk je slabije pokazatelje pripisao uglavnom padu prihoda u Kini, čija ekonomija usporava i gdje se Apple suočava sa sve jačom konkurencijom domaćih proizvođača pametnih telefona, kao što su Huawei i Sjaomi.

Pored toga, treba imati u vidu i rast trgovinskih tenzija između SAD i Kine koji je izazvao američki predsjednik Donald Tramp uvođenjem carina na uvoz kineske robe vrijedne više od 200 milijardi dolara.

Kuk je takođe priznao da potrošači na drugim tržištima ne kupuju najnovije ajfone, lansirane prošle jeseni, u onoj mjeri u kojoj je to Apple očekivao, a jedan od faktora koji je na to možda uticao jeste početna cijena od 1.000 dolara za te luksuzne uređaje.

Akcije Apple-a su pale sedam odsto na 146,40 dolara na produženom trgovanju u srijedu.

Inače, dionice ove kompanije su do sada već izgubile 32 odsto vrijednosti u odnosu na najviši nivo početkom oktobra, kada su investitori još uvijek polagali velike nade u nove modele ajfona.

Pred Apple-om je sada veliki izazov – da nađe način da povrati povjerenje Volstrita i napravi zaokret od strmoglavog pada koji je kompaniji za samo tri mjeseca zbrisao 350 milijardi dolara bogatstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kakoe
Gost
Kakoe

Kad si alav na pare izgubis i ono sto imas. 50% zarade im je na nista, i konstantno raste cijena proizvoda, a cijena proizvodnje pada. Potpuni paradoks. Da je srece da propanu.

LSCG
Gost
LSCG

Treca generacija istog telefona. Ko je lud da kupi istu stvar koju vec ima za 1500e

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Sve što ne prodate po bijelome svijetu, šaljite u CG i ne brinite za prodaju.

Kos
Gost
Kos

nek skinu cenu na realnih 650 e i prodace sve

NHM
Gost
NHM

Vele visoka cijena je MOŽDA jedan od faktora. Prije 3 godine početna cijena 600 dolara, ove 1000. Seems legit.

Send this to a friend