Telefoni

Apple smanjuje proizvodnju iPhone 13 zbog nestašice čipova

Kompanija Apple

Američka kompanija Apple neće dostići cilj proizvodnje za svoj novi iPhone 13 pre božićnih i novogodišnjih praznika zbog svetske nestašice čipova, navodi se u članku agencije Blumberg.

Elektronski gigant predvidio je prozvodnju od 90 miliona iPhone uređaja do kraja godine, ali će morati da se zadovolji sa 80 miliona, pošto njegovi snabdjevači Broadcom i Texas instruments ne mogu da odgovore tražnji, navodi se u tekstu Blumberga.

Apple je sredinom septembra predstavio novu seriju pametnih telefona koji uključuju četiri modela od verzije iPhone 13 Mini, po početnoj cijeni od 700 dolara do iPhone 13 Pro Max po početnoj cijeni od 1.100 dolara.

„Tražnja je velika u svijetu, posebno u Kini i u SAD“, rekao je jedan analitičar i dodao da će Apple nedostajati najmanje pet miliona iPhone 13 za sezonu praznika ako se tražnja nastavi ovim tempom.

Krajem jula pri objavljivanju kvartalnih rezultata šef Apple Tim Kuk rekao je da očekuje veća ograničenja u sanbdjevanju za taj kvartal nego za prethodna tri mjeseca.

On je podsjetio da ograničenja imaju i druge firme u tom sektoru i nisu samo svojstvena Apple, precizirajući da dio problema leži i u tome što je potražnja znatno veća od onoga što je kompanija prognozirala.

Send this to a friend