Telefoni

Apple smatra da bi iPhone mogao postati zamjena za pasoš

Naši telefoni su pretežno personalizovanii uređaji i u nekim situacijama već mogu da se koriste za identifikaciju. Međutim, Apple želi da ovaj segment podigne na novi nivo, sugerišući da bi se iPhone uređaji možda mogli koristiti kao pasoši.

Na ovo ukazuje nedavno otkriveni patent u kojem iPhone ima potencijal da se koristi kao pasoš uz pomoć sigurnog skladišta i upotrebe RFID-a. Patent takođe pominje kako postoji pojačana upotreba e-Passport uređaja. Oni predstavljaju pasoše sa ugrađenim čipom, u kojima se nalaze informacije o osobi, kao što je ime, datum rođenja, zemlja porijekla i drugo. Ovo znači da ono što Apple sugeriše ne predstavlja novinu, već samo model u drugačijoj formi.

Svakako se radi o zanimljivoj ideji, gdje bi korisnici bili u prilici da skladište sve svoje informacije u jednom uređaju, ali ostaje pitanje kako funkcioniše sigurnost za ovakve modele. Kako su pametni telefoni podložni hakovanju, malware-u, krađi, gubljenju i drugom, postavlja se pitanje ima li smisla da se koriste za nešto toliko osjetljivo kao što je pasoš (kradu, gube i oštećuju se i pasoši – op. ur.)

Ipak, treba napomenuti da je ovo samo ideja koju Apple ima i da ne postoje garancije da će je kompanija sprovesti u djelo.

1 Komentar na "Apple smatra da bi iPhone mogao postati zamjena za pasoš"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend