Telefoni

Budući iPhone-i bi mogli biti u potpunosti vodootporni

Postoji razlika između stepena otpornosti na vodu kod sertifikacije telefona. Postoje uređaji koji su otporni na vodu do određenog stepena, dok su drugi u potpunosti vodootporni.

U najvećem broju slučajeva, većina današnjih telefona ima neku vrstu IP zaštite, a nedavno otkriveni patent sugeriše da će Apple zaštitu svojih iPhone modela podići na viši nivo.

Prema patentu, Apple se poigrava sa idejom da više komponenti i portova za iPhone načini otpornim na tečnost ili čak u potpunosti vodootpornim. Na primjer, patent opisuje kako neki portovi (Lightning port, USB-C port i drugi) mogu imati vakuumski zapečaćen konektor koji će spriječiti prodiranje vode i oštećenje komponenti.

Apple u svojoj prijavi pominje da telefoni postaju sve bitiniji u našim dnevnim životima, a često se koriste u zahtjevnim okruženjima, što znači da im može zatrebati još više zaštite nego do sada.

S obzirom na to da se radi o patentu, nije poznato da li Apple ima namjeru da ideju pretoči u konkretan proizvod odnosno karakteristiku. Trenutno, iPhone XS i XS Max imaju IP68 rejting, što znači da su otporni na prašinu, prljavštinu i pijesak, a takođe mogu da izdrže pod vodom do 30 minuita, na dubini od 1,5 metara.

Send this to a friend