Telefoni

Da li će i kako Facebook i Instagram nastaviti da rade u Evropi

U kompaniji Facebook tvrde da je, zbog novih propisa koji utiču na način razmjene podataka između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, dovedeno u pitanje funkcionisanje njihove osnovne mreže i Instagrama u Evropi.

Kompanija je 10. septembra podnijela dokumenta Visokom irskom sudu. Facebook je osporio preliminarnu naredbu koju je ranije ovog mjeseca izdao irski Nadzorni organ za zaštitu podataka.

Komesar za zaštitu podataka zaprijetio je da će blokirati Facebook u prebacivanju podataka iz EU u SAD, a sve uslijed zabrinutosti zbog privatnosti.

“U slučaju da podnosilac zahtjeva (Facebook) bude podvrgnut potpunoj suspenziji prenosa podataka korisnika u SAD, pošto smatramo da je to ono što nadležni nadzorni organi predlažu, podnosiocu zahtjeva nije jasno kako bi, u tim okolnostima, mogao da nastavi da pruža usluge Fejsbuka i Instagrama u EU”, izjavila je šefica za zaštitu podataka kompanije Facebook za Irsku, Ivon Kunan, dodajući da Fejsbuk ima 410 miliona aktivnih korisnika mjesečno u Evropi.

Iz kompanije, međutim, tvrde da ovakva izjava ne predstavlja prijetnju povlačnja sa tržišta EU, prenosi RTS.

“Facebook ne prijeti povlačenjem iz Evrope. Pravni dokumenti podnijeti irskom Visokom sudu pokazuju samo jasnu realnost o tome da se Facebook i mnoga druga preduzeća, organizacije i pružaoci usluga, oslanjaju na prenos podataka između EU i SAD kako bi funkcionisao njihov rad”, navodi se u saopštenju PR Facebook-a.

“Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prenosa podataka, štetiće ekonomiji i kočiti rast preduzeća zasnovanog na podacima u EU”, dodaje se u saopštenju.

Vice News, koji je dobio punu verziju Facebook-ovog saopštenja, izvijestio je da se tehnološki gigant takođe žalio da se prema njemu postupa nepravično, jer nijedna druga američka tehnološka kompanija nije bila na sličnoj meti nadzornog organa.

Preliminarna naredba službe za monitoring, dovela je u pitanje to, da li sistem koji Facebook trenutno koristi za slanje podataka u SAD, ima pravnu snagu po zahtijevanim standardima.

Pomenuti standard (Standard Contractual Clauses) je u julu smatran važećim kao mehanizam za prenos podataka među državama, nakon što je EU deaktivirala dugogodišnji sporazum o prenosu podataka između EU i SAD.

Međutim, da bi se kvalifikovale za te standarde, države moraju da pokažu dovoljno visok nivo zaštite privatnosti podataka, a zabrinjava to što se američki sistem nadzora podataka slabo podudara sa visokim standardima EU o privatnosti.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
AnjaMilosh
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milosh
Gost
Milosh

Treba ukinuti ta dva zla, koja sluze za sirenje mrznje.

Anja
Gost
Anja

Taman. Nego ne znam kako ce se velika vecina omladine muvati. Posto uzivo vise niko ne prilazi nikome. 🙃

Send this to a friend