Telefoni

Fejsbuk blokira haštagove koji šire lažne vijesti po Instagramu

Nakon kritika na dozvoljavanje haštagova kojima se brže šire lažne vijesti, kompanija Facebook odlučila je da se pozabaviti ovom opcijom u okviru Instagrama i ograniči mogucnosti za zloupotrebu.

Problem je izašao u prvi plan nakon što su se pojavili tagovi koji promovišu postove u kojima se tvrdi da “vakcine mogu ubiti”, pa će Instagram na prvom mjestu blokirati one tagove koji šire dezinformacije u vezi sa vakcinasanjem, da bi se kasnije proširio i na druge netačne informacije.

Tako su već blokirani haštagovi poput #vaccinescauseautism i #vaccinescauseaids, a sada se planira blokiranje i onih koji ne sadrže konkretnu informaciju, ali se koriste za širenje lažnih vijesti, poput #vaccines1234.

Kada Instagram blokira neki haštag više nije moguće pronaći one sadržaje koji su bili organizovani u okviru njega, pa klik na banovani haštag ne donosi nikakve rezultate, čime se sprečava dalje širenje netačnih, te zlonamjernih informacija.

Pored toga, Instagram radi i na drugim načinima za borbu protiv lažnih vesti u situacijama kada neki korisnik pretražuje problematični haštag.

Send this to a friend