Telefoni

Huawei suvereno vlada Kinom

Apple je možda imao izuzetno drugo tromjesječje kada je u pitanju tržište SAD, dok je Samsung brzo od Xiaomija preuzeo primat u Indiji. Međuti, izvještaj Canalysa još jednom potvrđuje da dva giganta i dalje ne mogu da se stabilizuju na tržištu Kine. Razlog ovoga je jednostavan – Huawei.

Tokom juna Huawei uživa u ubjedljivoj dominaciji na sopstvenom tržištu, a slijede ga Oppo, Vivo i Xiaomi. Apple je i dalje u top pet proizvođača na najvećem smartfon tržištu, ali je nakon novog pada kompanija sada smještena u kategoriju “ostali”.

Huawei je uspio da isporuči 28,5 miliona telefona u Kini tokom drugog tromjesječja 2018. godine, čime je oboren ukupan rekord na tromjesečnom nivou za tržište Kine. Istovremeno, kompanija ima i najveće tržišno učešće od 27 procenata, u odnosu na bilo kog drugog vendora.

Zanimljivo je da je Huawei više uspeha imao sa svojim Honor podbrendom, nego sa modelima koji nose kompanijino ime u nazivu, što dodatno dokazuje da je bila dobra poslovna odluka razdvajannje dva brenda.

Ukupno gledano, isporuka telefona na tržištu Kine je i dalje u padu, mada tržište pokazuje znake poboljšanja. Nakon ogromnnog pada od 22 procenta tokom prvog tromjesječja, brojke za drugo tromjesječje pokazuju pad od samo 8 odsto na godišnjem nivou.

Send this to a friend