Telefoni

I to se desilo, pala prodaja pametnih telefona

Iustracija

Nakon decenije velikog rasta, tržište pametnih telefona naglo je zastalo. Istraživanja pokazuju da je prodaja pametnih telefona prošle godine prvi put pala otkad je 2007. predstavljen iPhone, a početni podaci za ovu godinu pokazuju da će doći do daljnjeg usporavanja, prenose svjetske agencije.

Analitičari tvrde kako je za to zaslužno nekoliko faktora, uključujući nedostatak novina koje bi zadivile potrošače, duže korišćenje telefona, kao i zbog zasićenja ključnih tržišta, poput kineskog, koja su podsticala rast.

“Tržište je stiglo do vrhunca, to je suština”, tvrdi Bob O’Donnel, analitičar i konsultant iz komapnije Technalaysis Research koja se bavi analizom tržišta.

“To zasigurno nije kraj za pametne telefone, to je kraj rasta njihovog tržišta”, dodao je.

Do zasićenja je došlo slično kao što se to dogodilo u slučaju tableta i ličnih računara nekoliko godina ranije.

“To ne znači da nije riječ o jakom tržištu-ono je ogromno-no to znači da prodavači moraju početi drugačije razmišljati”, istakao je O’Donnell.

Prodavači pametnih telefona ne smiju više računati na brzorastuću prodaju i umjesto toga moraju biti kompetitivniji u nadmetanju s konkurencijom, smatraju analitičari, prenosi Hina.

Samsung i dalje predvodi na tržištu, no prednost te južnokorejske kompanije pred američkim Appleom se smanjuje. Na trećem mjestu je kineski Huawei, a brzo raste i njihov državni rival Xiaomi, usprkos tome što nije prisutan na američkom tržištu.

2 Komentara na "I to se desilo, pala prodaja pametnih telefona"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend