Telefoni

Ima čak i sekretaricu Alisu: Ovo je prvi telefon ruskog giganta Yandex

Ruski internetski gigant Yandex predstavio je svoj prvi pametni telefon Yandex.Phone koji će u prodaji od danas.

Ova kompanija u posljednje vrijeme nastoji da proširi poslovanje na nova područja kako bi obranila tržišni udio od Google-a., pa su tako kreirali telefonske aplikacije za naručivanje taksija i hrane.

Njihov novi pametni telefon biće dostupan i u internet prodaji. Njegova cijena biće 17.990 rubalja (269 dolara), a kao operativni sistem koristiće Android.

Uređaj ima instalirane Yandex-ove aplikacije za plaćanje, muziku, karte, naručivanje taksija i hrane, kao i sekretaricu Alisu, sličnu Amazonovoj Aleksi.

“Napravili smo Yandex.Phone kako bismo ruskim korisnicima ponudili pametni telefon opremljen svim lokalizovanim alatima koji korisnicima olakšavaju obavljanje svakodnevnih rutinskih poslova”, kažu iz Yandexa.

Na pametnom telefonu aplikacije su predstavljene u obliku ekosistema sa Alisom u centru.

“Za rješavanje komandi nije potrebno otvarati pojedinačne aplikacije – samo pitajte Alisu”, navode iz ove kompanije.

Telefon predstavlja novu veliku fazu u razvoju Yandex-a koji želi da konkuriše gigantima poput Apple-a, Samsunga i Huawei-ja.

Yandex je ušao u upotrebu devedesetih godina prošlog vijeka kao pretraživač sličan Google-, a u međuvremenu se proširio na sve djelove ruskog Interneta preko aplikacija koje Rusi koriste svakodnevno.

Yandex-ov telefon nije prvi kojeg je razvila neka ruska kompanija. Tu poziciju drži YotaPhone kojeg je 2013. godine lansirala ruska kompanija Wonderful a takođe se proizvodi u Kini. Njegova su posebna karakteristika bili ekrani na obe strane telefona, što ipak nije bilo dovoljno za značajniji odaziv na tržištu.

Yandex je mnogo uticajnija kompanija od Wonderful-a, njegove su akcije na Njujorškoj berze, a poznat je i po sklonosti ka kreativnim rješenjima.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend