Telefoni

Kako izbrisati podatke o lokaciji sa vašeg telefona?

Operativni sistem Android napravljen je kako bi korisničke informacije koristio za unapređenje korisničkog iskustva predlažući aplikacije, lokacije i odgovore na vaša pitanja.

Loša strana ovog luksuza je, naravno, vaša privatnost. Google može sakupljati skoro sve informacije o vama, a na vama je da li želite to da mu dopustite. U ovom vodiču pokazaćemo vam kako da zaustavite sakupljanje informacija o vašoj lokaciji.

Iako su lokacijske informacije koje šaljete Google-u privatne te se koriste za izgradnju vaše personalizovane mape, to ne znači da ih želite slati. Najveća opasnost koju dijeljenje informacija stvara je slučaj da vaš uređaj dopadne u ruke provalnika ili lopova koji jedva čeka da pročita kada i gdje svakog jutra idete.

Ono što ćete izgubiti u slučaju gašenja lokacijskih usluga je dio funkcionalnosti vašeg uređaja. Ako isključite lokacijske usluge Google Assistant će biti puno manje koristan, u prijedlozima nećete moći otkrivati nova zanimljiva mjesta, a neke aplikacije neće raditi. Dobra strana priče je da ćete gašenjem GPS sistema – uštedjeti na bateriji.

Google korisnikovu lokaciju koristi i kada ugasi istoriju praćenja. Google Mapsa, Weather ili pretraga nastavljaju pratiti vaše aktivnosti, a moguće ih je zaustaviti malom intervencijom u podešavanjima. Ako ste vlasnik Androida, kliknite na podešavanja, izaberite Google te nakon toga Google profil odnosno Google Account.

Klikinte na stavku data & personalisation i nakon toga na ‘aktivnosti na webu i u aplikacijama’ klikom na web & app Activity. Tamo možete zaustaviti praćenje gašenjem opcije Web & App Activity.

Da biste isključili istoriju lokacije ponovite gore navedeno i odaberite stavku za personalizaciju i podatke Data & personalisation. Tamo izaberite istoriju lokacije izborom location history i isključite ga za sve svoje spojene uređaje.

Izborom ove poveznice otići ćete direktno na Googleovu stranicu za kontrolu aktivnosti activity controls. Tamo isključite aktivnosti na webu i u aplikacija pored stavke web & app Activity. Nakon toga isključite istoriju lokacije izborom opcije location history koja se nalazi direktno ispod opcije koju ste malo prije mijenjali.

Drugi put do podešavanja je odlaskom na Google.com. prijavom na profil te izborom profilne slike. Ispod nje nalazi se plavi gumb Google Account odnosno Google profil.

Izaberite opciju ‘lične informacije i privatnost’ klikom na Personal info & privacy te nakon toga na aktivnosti putem stavke my activity. Izaberite activity controls i isključite istoriju web aktivnosti gašenjem opcije web & app activity.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend