Telefoni

Kako osloboditi memorijski prostor na iPhone-u?

Vrlo često može da nam se učini da memorijski prostor nije dovoljan iako je Apple nedavno udvostručio njegovu veličinu. Ipak, uz malo više pažnje i sa nekoliko malih trikova možete da oslobodite dosta memorije.

Pitanje čuvanja podataka se uvijek smatra problemom u slučaju svakog mobilnog uređaja, pogotovo ako se radi o onim uređajima koje je nemoguće naknadno proširiti. Sa razvojem tehnologije, datoteke postaju sve veće i veće i vrlo lako može da se dogodi da nam ponestane prostora za čuvanje podataka. Ni iPhone nije izuzetak kada je riječ o tome.

Sada ćemo da vam pokažemo nekoliko jednostavnih koraka kojih treba da se pridržavate da biste uz malo sreće uspjeli da oslobodite vaš memorijski prostor.

Suočimo se sa činjenicama

Prije nego što započnete postupak, unaprijed biste trebali da znate šta to zauzima najviše vašeg prostora. Idite na Settings > General > iPhone Storage. Tu ćete u detaljnom meniju vidjeti koliko prostora zauzima odabrana aplikacija. Riječ je o različitim stream uslugama, igricama i Facebook-u, naravno.

U slučaju da se ne možete lako odreći navika…

Za one koji će radije pristati da se muče dvije godine nego da obrišu aplikaciju koja im samo zauzima memoriju, postoji Apple-ova Offload funkcija. Korišćenjem ove funkcije onemogućavate sistemu da ukloni podatke vezane za ovu aplikaciju nakon što je obriše. Aplikaciju poslije određenog vremena možete da instalirate ponovo i da nastavite tamo gdje ste stali. Međutim, u međuvremenu možete da oslobodite značajan memorijski prostor…

Najbolje od svega je što korisnik ne mora da izađe iz menija za memoriju iPhone-a. Jedino što je potrebno je da dodirne određenu aplikaciju, a zatim odabere opciju “Remove App”.

Osim aplikacija, fotografije i video klipovi obično zauzimaju veliki dio memorijskog prostora. Ipak, uz nekoliko trikova možete da popravite situaciju:

Moglo bi da zvuči vrlo prosto, ali fotografije koje vam nisu potrebne u memoriji telefona biste mogli da obrišete.

Uključite funkciju “Optimize iPhone Storage” u Settings > Photos, a iOS će umjesto u memoriji vašeg uređaja, čuvati podatke na iCloud-u.
U slučaju HDR fotografija, najbolje što treba da uradite je da preko Settings > Camera, isključite ‘Keep Normal Photo’ funkciju.
Trebalo bi da razmislite da li vam je 4K kvalitet video klipa zaista potreban. U okviru podmenija “Record Video”, podesite vrijednost na najnižu željenu i prihvatljivu.
Na kraju, vrlo je praktično izabrati ‘High Efficiency’ u okviru Formats, jer HEIF/HEVC formati zauzimaju mnogo manje prostora.

Poruke

Poruke takođe mogu da budu problem. S obzirom da se iMessage razgovori sastoje uglavnom od tekstualnih poruka, vrlo je lako da se ni ne obrati pažnja na veličinu fotografija i video klipova koji su umetnuti u razgovor. Sistem, ipak, sve čuva prema komandi na koju je podešen. Iskreno, koliko često čitate stare konverzacije? Ako je odgovor “skoro nikad”, zaista ne postoji razlog za besciljnim čuvanjem istih u nedogled.

U Settings > Messages > Keep Messages umjesto što ćete izabrati opciju “Forever” bi trebalo da odaberete bilo koju drugu opciju. Pomoglo bi i kada biste uključili “Low-Quality Image Mode”, jer onda iMessage neće raditi sa fotografijama visokog kvaliteta koje su ogromne veličine.

Send this to a friend