Telefoni Oprezno sa popularnom aplikacijom

Koristili ste ovih dana FaceApp? Čestitamo, dali ste sve svoje podatke Rusima

Posljednjih nekoliko dana društvenim mrežama se šire fotografije na kojima su korisnici vidno ostarali, sve uz pomoć aplikacije FaceApp koja je postala planetarno popularna i viralna ne samo među običnim korisnicima već i među poznatima i slavnima.

Međutim, iza aplikacije koja je, na prvi pogled, osmišljena samo za zabavu krije se mračna strana.

Advokat Elizabet Potts Vajnstajn na Twitteru je upozorila na uslove korištenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uslove korištenja FaceAppu daju “stalnu, neopozivu i besplatnu” dozvolu za “korištenje, reprodukciju, modifikovanje i adaptiranje objave, kao i prevođenje vašeg sadržaja”.

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god im treba, uključujući i reklame.

Ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija osvane na nekom oglasnom plakatu za, primjera radi, kondome, lijek protiv impotencije ili pak nešto treće.

Čak i ako korisnici imaju isključenu opciju pristupa fotografijama pohranjenima na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignoriše i pristupa fotografijama.

Dodatno bi sve trebalo zabrinuti i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslati u Rusiju. Naime, iza aplikacije koja je dostupna od 2017. godine stoji Jaroslav Gončarov, bivši inženjer Microsofta i Yandexa.

Vajnstajn je takođe upozorila da je to direktno kršenje europske Direktive o zaštiti ličnih podataka (GDPR).

Stručnajci već upozoravaju da bi aplikacija mogla, dugoročno, napraviti više štete nego koristi, ali uprkos tome i dalje ima visoke ocjene na App Store-u i Google Play Store-u.

Američki senator traži da FBI sprovede istragu o FaceApp

Američki senator iz redova demokrata Čak Šumer pozvao je FBI i Saveznu trgovinsku komisiju (FTC) da sprovedu istragu o ovoj aplikaciji.

“Viralna aplikacija za pametne telefone zahtijeva potpun i nepovratan pristup ličnim fotografijama i podacima, što može uzrokovati rizik po nacionalnu bezbjednost i privatnost miliona američkih građana”, naveo je Šumer u pismu direktoru FBI Kristoferu Vreju i predsjedniku FTC Džou Simonsu.

Pismo je usledilo nakon što je u sredu Nacionalni komitet demokrata (DNC) upozorio učesnike predsedničke kampanje 2020. da obrišu aplikaciju, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na izveštaj CNN-a.

Zato, ako ste apliakciju instalirali, preporučujemo da je uklonite sa svog uređaja kako biste zaštitili buduće fotografije i informacije. Ako pak niste, držite se podalje od nje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
awetinja
Gost
awetinja

Ako obećaju da će moju facu metnuti na ambalažu za kondome ja ću im platiti.

Forma
Gost
Forma

Pa bolje Rusima nego Amerima.

ja sam to
Gost
ja sam to

Ja slikah Mila i opet isti ha ha ha

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Bogme nismo. Ne koristim to i onaj CIA Facebook i Instagram.

Comi
Gost
Comi

Gluposti!
Nova propaganda da se zastrase jadne ovcice od naroda,pa pravac apoteka po jos neki lekić da pripune dzepove farmaceutskoj mafiji 😛

Pedja
Gost
Pedja

Kad bi mi svanula slika na kutiji od kondoma , kako bi mi to ucvrstilo brak .

Speed
Gost
Speed

Jadni Ameri…

Svetac
Gost
Svetac

Kuku kako dalje?

Atlas
Gost
Atlas

Nemaju mi što preuzet jedino slike od kucka i šifru od twittera.

Ko? Ja!
Gost
Ko? Ja!

Pa to zahtjeva svaka druga aplikacija kad je instaliras

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Е али ова је направљена у Русији. Ето видиш колико им смета Русија. Нисам користио апликацију али је можда инсталирам из ината.

Montenegro
Gost
Montenegro

Neka im samo ne znam sto ce im..

Robby
Gost
Robby

Pa kad nam imaju Amerikanci sve podatke,ne mari da imaju i Rusi-oni su nam blizi kako god okrenes

Send this to a friend