Telefoni kamera superiornija, ekran svjetliji

Mate 30 kao konkurencija novom Ajfonu: Huawei predstavio novi telefon

Huavej je danas predstavio novu seriju pametnih telefona Mate 30 kao konkurenciju Apple-ovom novom Ajfonu 11, uz napomenu da su kineski uređaji kompaktniji, da su im kamere superiornije, a ekrani svjetliji.

Nove modele prezentovao je šef prodaje u “Huaveju” Ričard Ju na ceremoniji u Minhenu.

Ovo je prva prezentacija novih “Huavejevih” telefona od kada je predsjednik SAD Donald Tramp u maju uveo sankcije kineskoj kompaniji.

“Ekran je velik, ali je telefon veoma kompaktan u ruci”, rekao je Ju o novom telefonu, čija će sudbina u Evropi zavisiti od toga da li će korisnici odabrati uređaj koji neće imati pristup softveru i aplikacijama američkog Google-a.

Mozak novog telefona je čip “kirin 990”, predstavljen na nedavnom tehnološkom sajmu u Berlinu, koji je po performansama jači od “Kvalkomovih” čipova iz postojećih 5G telefona, kakve koristi tržišni lider “Samsung”.

“Huavej”, drugi u svijetu po prodaji pametnih telefona, očekuje da će ga američke sankcije koštati deset milijardi dolara.

Telefoni iz serije “mejt 30” koristiće verziju “androida” otvorenog koda, a ne aktuelnu varijantu koju je licencirao Google, rekao je izvor upućen u ovu situaciju.

Aparati neće moći da koriste “Gugl mobilne usluge”, što je neophodno za upotrebu “Google radnje” i preuzimanje aplikacija poput Gmail-a, YouTube-a ili “mapa”.

Umjesto toga, Huavej će ponuditi sopstveni interfejs koji će omogućiti korisnicima pristup nekim Google-ovim aplikacijama.

Send this to a friend