Telefoni Izlazi krajem sedmice

Novi Huawei telefon biće bez Google-ovih aplikacija

Pametni telefon Huavej Mate 30, koji će se pojaviti na tržištu krajem sedmice, neće imati Google-ove aplikacije Gmail, Youtube i Google Maps, ali u kineskoj kompaniji tvrde da će biti načina da se do njih dospije.

Google je prošlog mjeseca potvrdio da će drugi najveći svjetski proizvođač pametnih telefona predstaviti novi telefon bez paketa njihovih aplikacija, kao rezultat američke zabrane trgovanja, koja sprečava saradnju sa kompanijom „Huavej“.

Zabrana saradnje sa kineskom firmom usledila je pošto su američke vladine agencije izrazile zabrinutosti da bi njene uređaje kineska država mogla koristiti za špijuniranje.

Nedostatak Google-ovih aplikacija takođe znači da Mate 30 neće imati Google Play prodavnicu.

Izvršni direktor „Huaveja“ Ričard Ju, rekao je novinarima u Berlinu, da postoji rješenje koje će vlasnicima telefona olakšati pristup svim aplikacijama za Android uređaje.

Jedan od primjera za premošćavanje problema je kineska aplikacija Meizu softvera, koja korisnicima nudi korisnicima mogućnost preuzimanja Google-ovih aplikacija i usluga.

Inače, većina Google-ovih usluga je u Kini blokirana zbog stroge internet cenzure, što znači da „Huavej“ može koristiti drugu, rivalsku verziju u matičnoj državi.

„Huavej“ se u prošlosti uveliko oslanjao na američke softver kompanije, kada je reč o uređajima koji se prodaju na američkom i evropskom tržištu.

Mate 30 će biti predstavljen 19. septembra u Minhenu, a spekuliše se da će novi telefon imati nekoliko kamera i da će podržavati 5G konekciju.

Send this to a friend