Telefoni Potencijalna sigurnosna prijetnja

Otkriven propust koji bi mogao da ugrozi Ajfone širom svijeta

Korisnici širom svijeta koji su željeli da “jailbreak-uju” svoje iPhone telefone, sad imaju tu mogućnost, a korisnici koji imaju povjerljive dokumente i podatke dodatnu brigu.

Stručnjak za sigurnost koji se na Twitteru pojavljuje pod nadimkom “axi0mX” upozorio je da se u Appleovom operativnom sistemu iOS skriva sigurnosni propust koji sve pametne telefone nakon iPhone-a 4S čini ranjivima.

“Ovo je možda jedna od najvećih vijesti iOS jailbreak zajednici posljednjih godina”, napisao je on na svom Twitter nalogu.

Objavio je i alat kojim se taj sigurnosni propust može da se iskoristi te tako zaobiđu sigurnosne mjere koje su ugrađene u samom softveru i da preuzmu kontrolu nad telefonom.

Iako je alat koji je objavio potencijalna sigurnosna prijetnja za sve korisnike iPhonea, jer se radi o sigurnosnom propustu na hardverskom nivou, njegova je želja da istraživači i developeri pronađu način da se spriječi dalje iskorišćavanje tog sigurnosnog propusta.

Dok se to ne dogodi, korisnici širom svijeta koji su željeli da ovo urade na svom Iphone telefonu, sad imaju tu mogućnost, a korisnici koji imaju povjerljive dokumente i podatke dodatnu brigu, navodi Zimo.

Apple se za sad nije oglasio po pitanju ovog sigurnosnog propusta.

Axi0miX je još upozorio da postoji mogućnost da su hakeri već počeli da iskorišćavaju tu ranjivost na iPhone telefonima, i to pogotovo oni koji su povezani s obavještajnim službama i policijom.

Ipak, drugi stručnjaci za sigurnost ističu da ovaj sigurnosni propust i nije toliko zabrinjavajuć. Naime, da bi se iskoristio, haker (ili sam vlasnik) mora da ima fizički pristup uređaju, da je povezan sa računarom koji će da obavi veći dio posla i bude potpuno svjestan šta radi.

Naravno, to ne znači da neko ne može da iskoristi nečiju neopreznost i fizički pristupi uređaju, ali to je sad već u rangu špijunskih filmova. Sigurnosne mjere zaštite koje je Apple tokom godina ugradio u iPhone i iOS onemogućavaju iskorišćavanje ovog sigurnosnog propusta kod prosječnog korisnika koji redovno ažurira svoj operativni sistem i ne ispušta telefon iz ruke ili vidokruga.

Ali to ne znači da ovu vest treba ignorisati, jer svaki sigurnosni propust ima potencijal da preraste u veliki problem.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

Cus ugrozeno, pa jedino ako ti ga ukradu. Pronaci ce par slika, instagram tumblr fejs, i to ti je to. Koji to od nas drzi drzavne tajne na telefonu bogati. Nit se placa sa kreditnim karticama dan danas

Send this to a friend