Telefoni

Punite mobilni cijelu noć? Razmislite još jednom

Litijum-jonske baterije su osjetljive na brzi protok struje i što ih duže punite, veću im štetu dugoročno nanosite. Srećom, ipak nešto možete učiniti kako biste produžili vijek baterije.

Ako posjedujete pametni telefon, velika je mogućnost da ga napaja litijum-jonska baterija. Većina telefona dizajnirana je da prihvati električnu energiju što je brže moguće kako bi se smanjilo vrijeme punjenja, ali kako struja brzo teče s jedne strane baterije na drugu, to negativno utiče na bateriju što, dugoročno gledano, može skratiti njen životni vijek, piše T portal.

Takozvano prekomjerno punjenje, odnosno punjenje baterije nekoliko sati duže od potrebnog, nije nešto što joj šteti, kako većina ljudi smatra. Pametni telefoni znaju kada su postigli puni kapacitet i imaju posebne ugrađene čipove koji ih sprečavaju da apsorbuju bilo kakav višak energije.

Čak 44 odsto vlasnika pametnih telefona često mijenjaju svoje uređaje i vjerovatno nemaju telefon dovoljno dugo da primijete posljedice čestih punjenja.

Ali, vlasnici koji žele da svoje “digitalne ljubimce” zadrže što je duže moguće, to mogu učiniti jednostavnom promjenom punjača.

Zato stručnjaci preporučuju punjenje manje snažnim punjačem, na primjer iPad Pro uređaja sa iPhone punjačem i držanje baterije na temperaturi od oko 15 do 22 stepeni.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Elektronicar
Gost
Elektronicar

Ovome novinaru treba trajno zabraniti da piše članke o tehničkim stvarima, kako nebi navodio ljude na pogresne stvari. Sve što je napisano u ovom tekstu je netačno.

dusko dugousko
Gost
dusko dugousko

Svaku noc u ponoc ostavim svoj iphone 6 sve do ujutru na punjac. Nikad nisam primjetio da nastaju neki problemi….

Ja i još neko
Gost
Ja i još neko

“Punite telefon ujutru kada se probudite i ne napunite ga dovoljno?”
“Razmislite jos jednom da li zelite da ostanete bez baterije u toku dana.”

Spiro
Gost
Spiro

“Pametni telefoni znaju kada su postigli puni kapacitet i imaju posebne ugrađene čipove koji ih sprečavaju da apsorbuju bilo kakav višak energije.”
Toliko o clanku koji sam sebe demantuje!

Send this to a friend