Telefoni Očekivana odluka

SAD daje Huaveju još 90 dana za kupovinu od američkih dostavljača

Američki ministar trgovine Vilbur Ros istakao je da će američka vlada produžiti rok za odustajanje od kompanije “Huawei Technologies” koja dozvoljava kineskoj firmi da otkupljuje zalihe od američkih kompanija kako bi mogla da opslužuje postojeće kupce, iako je skoro 50 njenih jedinica dodato u SAD na ekonomsku crnu listu.

Kako navodi “Fox Business Network”, ‘privremena opšta licenca’, koja ističe uskoro, za „Huavej“ će biti produžena za 90 dana. Takođe je i potvrđena očekivana odluka koju je prvi objavio Rojters.

Ros dodao je da je na entitetsku listu dodao 46 predstavništva „Huaveja“, povećavajući ukupan broj na više od 100 entiteta „Huavejia“ koji su obuhvaćeni ograničenjima.

Proširenje bi trebalo da pomogne američkim kupcima, od kojih mnogi upravljaju mrežama u ruralnim Amerikama.

„Dajemo im malo više vremena da se odvoje“, rekao je Ros.

Kada je Odjeljenje trgovine početkom ove godine blokiralo „Huaveji“ i zabranilo kupovinu američke robe, to je doživljavano kao velika eskalacija u ratu na kinesko-američkoj trgovini.

Vlada „Huaveja“, koji je na crnoj listi, navodi da je kineska kompanija uključena u aktivnosti suprotne nacionalnim bezbjedonosnim ili spoljnopolitičkim interesima.

Istovremeno, Sjedinjene Države kažu da bi Kina pametne telefone i mrežnu opremu „Huaveji“ mogla da koristi za špijuniranje Amerikanaca, a te navode kompanija je više puta negirala.

„Huaveju“, najvećem svjetskom proizvođaču telekomunikacijske opreme, i dalje je zabranjeno da kupuje američke djelove za proizvodnju novih proizvoda bez dodatnih posebnih licenci.

Mnogi dobavljači „Huaveja“, tražili su posebne dozvole za prodaju kompaniji. Ros je rekao novinarima krajem prošlog mjeseca da je primio više od 50 prijava, i da očekuje da će ih dobiti više. On je u istakao da „ne postoje posebne dozvole za bilo šta“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Duga
Gost
Duga

Kakav tekst! Bravo! U koji razred osnovne ide novinar?

Tandaramandara
Gost
Tandaramandara

Nemam pojma šta kupuju, šta ne kupuju.

Send this to a friend