Tehno & Nauka Telefoni

Senzor za otisak prsta na mobilnom telefonu mjeriće pritisak i temperaturu?

Grupa naučnika iz Južne Koreje objavila je da je razvila novi senzor otiska prsta na mobilnim telefonima, koji će moći da mjeri pritisak i temeperaturu.

Senzori otiska prsta veoma su popularan način za biometrijsko prepoznavanje korisnika na mobilnim telefonima i laptopovima.

Međutim, pojavom trenda mobilnih telefona kojima se ekran proteže od ivice do ivice, s prednje strane uređaja ostalo je malo ili gotovo ni malo prostora u koji bi se takvi senzori mogli smjestiti, pa su neki, poput Apple, odlučili da napuste ovu tehnologiju, dok drugi senzore smještaju na poleđinu ili bočne strane uređaja ili istražuju mogućnost njihove nevidljive integracije u same ekrane.

Mogućnost nevidljive integracije senzora u ekrane je javnosti posebno zanimljiva, a pogotovo ako bi u budućnosti mogla da se kombinuje sa otkrićem južnokorejskih naučnika koje je nedavno objavljeno u časopisu Nature.

Oni su, naime, osmislili čitač otisaka prstiju koji je fleksibilan i proziran, a osim što može da očita papilarne linije s kože u stanju je istovremeno da registruje kako pritisak na njega tako i temperaturu prislonjenog prsta, piše Bug.hr.

S tim mogućnostima senzori postaju daleko sigurniji, jer teže mogu da se “prevare” raznim metodama kopiranja otisaka.

Tehnologija je testirana i, kako kažu njeni tvorci, kvalitetom čitanja otisaka i rezolucijom zadovoljava standarde koje je postavio FBI.

Isto tako u opisu nove vrste senzora ističe se njegova izvrsna otpornost na savijanje, te mogućnost neprimjetne ugradnje unutar i ili ispod ekrana mobilnog telefona.

1 Komentar na "Senzor za otisak prsta na mobilnom telefonu mjeriće pritisak i temperaturu?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend