Telefoni

Sony predstavio prvi 48 MP senzor za pametne telefone na svijetu

Sony-eva divizija za pametne telefone i dalje bilježi ne tako impresivne performanse, ali kompanija ostaje vodeća na tržištu fotografskih senzora. Najnovija kreacija, IMX586, obećava skok u kvalitetu slike dramatično povećavajući rezoluciju na 48 efektivnih MP (8000×6000), za šta Sony kaže da je najveći broj piksela u industriji.

Kvalitet slike nije samo stvar dodavanja više MP – to može biti kontraproduktivno, a manji pikseli vode do mutnijih fotografija pri slabom osvjetljenju. Pikseli od 0,8 mikrona koji se koriste u ovom senzoru će biti zapravo najmanji na tržištu. Međutim, Sony tvrdi da će to zvesti pomoću quad Bayer niz filtera u boji i omogućiti da svaki piksel koristi signale iz četiri susjedna piksela, koji, navodno, podiže osjetljivost na svijetlo na ekvivalent slika od 12 MP, snimljenih sa 1.6-mikronskim pikselima.

Telefoni, od Nokia 808 PureView-a iz 2012. godine pa sve do ovogodišnjeg Huawei P20 Pro, eksperimentisali su sa sličnim „pixel-binning“ tehnikama na senzorima sa 40 MP ili višim.

Sony zadržava veličinu od osam milimetara dijagonale, što znači da neće biti potrebe za ogromnom kamerom, mada će objektiv ispred senzora, naravno, igrati veliku ulogu u mogućnosti kamere da generiše sliku. Fokus je takođe na proizvodnji korisnih slika od 48 MP, a ne na podrazumijevanoj slici – ovo možda nije nevjerovatno korisno za svakodnevne snimke, ali bi trebalo bar da omogući mnogo bolji digitalni zum.

Novi IMX586 možemo očekivati na pametnim telefonima naredne godine.

Send this to a friend