Telefoni

Šta se dogodi ako u avionu ne stavite telefon na airplane mode?

Svaki put kad letimo avionom, prije samog poletanja ljubazni glas stjuardese podsjeti nas da isključimo mobilne telefone ili ih stavimo na airplane mode. Sad znamo i zašto je baš, baš bitno da to uradimo.

Nikita Šmit, pilot na privatnim letovima, objasnio je da piloti kad je telefon u blizini čuju neprijatan zvuk iz audio sistema.

“Frekvencije telefona nekada mogu biti veoma jake, čak i do 8W, zbog visokih frekvencija parazitskih oscilacija… Ako ne stavite telefon na airplane mode tokom leta, on će vjerovatno smetati ne samo nama nego i pilotima u okruženju, kao i kontrolorima leta”, istakao je Šmit.

Možda ne postoji direktna povezanost sa radom aviona, ali – želite li da vas kroz oblake vozi čovjek koga sve vrijeme ometa iritantan zvuk.

“I ja sam zapravo čuo takvu buku nekoliko puta tokom leta. Nije bezbjednosno opasno koliko može da iritira pilota. Već imamo osoblje i kokpit koji komuniciraju. Zamislite još da 50 bezobzirnih ljudi neće da isključi telefon, što znači da bi konstantno 50 telefona tražilo mreže, a to je mnogo radijskog zagađenja. Kada je u avionu obezbjeđena mreža, onda je to preko odašiljača signala koji se tu nalazi, pa telefoni komuniciraju sa malom količinom energije ne izazivajući smetnje. Wi-Fi signal je mnogo slabiji (100mW) od GSM-a, a i nikada nisam čuo da Wi-Fi pravi ovakve smetnje”,  kaže Šmit.

Čak i da se ne razumijete u ovako nešto, isključivanjem telefona pokazujete poštovanje prema ljudima koji rade svoj posao i trude se da bezbjedno stignete do odredišta, prenosi B92.

3 Komentara na "Šta se dogodi ako u avionu ne stavite telefon na airplane mode?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend