Telefoni

Veliki pad prodaje iPhone-a u Kini, Huawei potpuno preuzima tržište

Prodaja Apple smartfona u Kini opala je za 20 odsto na godišnjem nivou u posljednjem tromjesečju prošle godine, dok je u istom periodu za 20 odsto skočila prodaja Huawei-a, objavila je analitička kompanija IDC.

Kompanija Apple u svojim kvartalnim izvještajima više ne objavljuje podatke o obimu prodaje ajfona, nego samo prihode, što znači da je izvještaj IDC često najjasniji pokazatelj promjena u prodaji.

Apple je nedavno objavio da je prihod od prodaje iPhone-a u proteklom tromjesečju pao za 15 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, dok je njegov izvršni direktor Tim Kuk naveo pad potražnje u Kini kao jedan od najvažnijih razloga smanjenja procjena prodaje kompanije u narednom razdoblju.

Podaci IDC-a ukazuju na pad prodaje iPhone u Kini u proteklom kvartalu za 19,9 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, dok je Huawei broj isporuka porastao za 23,3 odsto.

Tako je tržišni udio smanjen na 11,5 odsto, sa 12,9 odsto godinu dana ranije, stoji u izvještaju.

“Osim uobičajenih nadogradnji performansi u 2018. i malih promjena spoljnog dizajna, nije bilo većih inovacija koje bi podstakle korisnike da nastave da mijenjaju svoje telefone po znatno većoj cijeni. Teško makroekonomsko okruženje u Kini i napad domaćih inovativnih robnih brendova takođe su bili razlozi Apple-og pada,” navodi se u izvještaju.

Kinesko tržište pametnih telefona smanjilo se u tom kvartalu za 9,7 odsto, ali Apple je zabilježio pad dva put bržim tempom, navodi IDC.

Huawei, ipak, snažno raste, uprkos tome što je kompanija posljednjih mjeseci suočena sa nizom problema, prenosi Index.hr.

Send this to a friend