Telefoni

WhatsApp će možda naplaćivati poruke

U svijetu online komunikacije među lidere na tržištu svakako vrijedi svrstati WhatsApp.

Ova popularna aplikacija u vlasništvu je Facebooka, koji je prije četiri godine iskeširao čak 19 milijardi dolara kako bi je doveo pod svoje okrilje.

Poznata je činjenica kako Facebook traži na svakoj svojoj platformi način kako je unovčiti, a već je duže vremena u potrazi za najboljim načinom kako zaraditi na poznatoj komunikacijskoj platformi.

Ako je vjerovati natpisima koji su se pojavili u medijima, uskoro kreće monetizacija WhatsAppa i to na način da će naplaćivati članarinu firmama koje žele biti na WhatsAppu, piše PCChip.

WhatsApp je posljednjih mjeseci ušao u neku nazovimo je ‘crnu rupu’, gdje je s jedne strane smanjen priliv novih korisnika na mrežu, a sa druge strane smanjeni su i prohodi koje je ova aplikacija donosila u vlastitu blagajnu.

Čelnici iz WhatsAppa već duže vrijeme traže kvalitetan način kako da monetizuju ovu aplikaciju, a čini se da su pronašli uspješan način i to u tome da počnu naplaćivati slanje poruka tvrtkama.

Sve one kompanije koje će u budućnosti slati marketinške i korisničke poruke moraće da za to plate i određenu naknadu.

“Iako je WhatsApp zamišljen kao aplikacija gdje će se obavljati besplatna komunikacija, čini se da sada neće biti problem promijeniti retoriku koju su zagovarali od samih početaka”, piše PCChip.

Cijena poruka biće između 0.5 i devet centi, a  zavisiće od toga u kojoj zemlji se korisnik nalazi.

Poruke će moći da budu automatske, ali će ih moći slati i korisničke službe, što znači da je dozvoljen subjektivni pristup. Ipak, kada malo pogledamo cijenu koju smo spomenuli iznad, nekako se stiče utisak da će u budućnosti slanje takve poruke biti skuplje od slanja običnog SMS-a.

Send this to a friend