Telefoni

WhatsApp testira novu funkciju u borbi protiv spama i lažnih vijesti

WhatsApp je počeo da testira alatku koja će se boriti protiv spama i lažnih vijesti, nakon brojnih kritika da toj tematici ne pridaje dovoljno značaja.

Prema nedavnoj objavi sa WABetaInfo bloga, izvora koji blisko prati nove funkcije koje se dodaju u WhatsApp, servis je upravo objavio novo ažuriranje preko Google Play Beta Programa u verziji 2.18.206. Ažuriranje na prvi pogled ne donosi neke bitne izmjene, ali boljim uvidom je utvrđeno postojanje “suspicious link detection” funkcije, koja je primijećena samo na nekoliko uređaja za sada.

Funkcija je daleko od kompletirane i trenutno je u fazi testiranja, ali nudi prilično jednostavan sistem. Sve što će WhatsApp raditi jeste da će u pozadini provjeravati svaki link koji se dijeli na platformi, kako bi verifikovao da li su informacije tačne. Ukoliko nisu, “Suspicious Link” oznaka će se pojaviti za taj link. Ukoliko neko odluči da ignoriše upozorenje i ipak klikne na link, WhatsApp ponovo upozorava korisnika da li želi da nastavi sa otvaranjem linka.

Izvori sugerišu da svaki put kada WhatsApp analizira link, to se čini lokalno, bez slanja paketa podataka svojim serverima. Za sada nema informacija o tome kada bi pomenuta funkcija mogla biti zvanično implementirana u WhatsApp.

Send this to a friend