Telefoni

Za sada ništa od savitljivog smartfona

Direktor proizvoda zadužen za tehnologiju ekrana u kompaniji za proizvodnju čipova Qualcomm, Salman Saed, rekao je u razgovoru za Tech Radar da savitljivi pametni telefon nećemo vidjeti tako skoro kao što glasine tvrde. U stvari, mogle bi da prođu godine prije nego što se takav uređaj zaista pojavi na tržištu.

Zašto?

Više je prepreka na tom putu, kaže Saed. Među njima, najveći izazovi su oblikovanje smislenog korisničkog iskustva na više ekrana i izdržljivost samog uređaja, prenosi Tportal.

Saed je posebno ukazao na tranzistore u arhitekturi ekrana kao najslabiju kariku. Elektrode koje omogućavaju rad svakog pojedinačnog piksela danas još nisu dovoljno fleksibilne da izdrže česta savijanja. Jednostavnije rečeno, nauka o materijalima jednostavno nije dovoljno napredovala da to omogući.

Ipak, budućnost u kojoj će se pametni telefoni savijati poput novčanika nije neizvjesna. ZTE je već napravio ozbiljan korak u tom smjeru s modelom Axon M. Ipak, Saed je rekao da je time pokazano da koncept ima mnogo potencijala, ali da na njemu još mnogo treba da se radi.

Prema njegovim riječima, razvojem savitljivih pametnih telefona bave se svi veliki proizvođači pametnih telefona koji već imaju prototipe uređaja u svojim laboratorijima.

Jednom kada stignu, donijeće značajno više novih mogućnosti u odnosu na današnje uređaje jer procesori kao što je Snapdragon 835 mogu da pokreću više ekrana odjednom.

Send this to a friend