Tehno & Nauka

Tramp: Huawei je velika briga za našu vojsku, naše obavještajne agencije, ne poslujemo s njima

Foto; Sunnewsonline

Uoči pokušaja dvije najveće ekonomske sile da zaustave eskalaciju trgovinskih tenzija, američki predsjednik Donald Tramp saopštio je u da Sjedinjene Države ne žele razgovarati sa Kinom o tehnološkoj kompaniji Huawei, koju su iz SAD stavili na crnu listu.

“Radi se o pitanju nacionalne bezbjednosti”, rekao je Tramp novinarima ispred Bijele kuće.

“Huawei je velika briga za našu vojsku, naše obavještajne agencije i mi ne poslujemo sa Hauweijem. Vidjećemo šta se događa sa Kinom, ali Huawei nije igrač o kojem želimo raspravljati”, rekao je Tramp.

Američki predsjednik u prošlosti je govirio da bi bio otvoren za uključivanje Huaweija u razgovore o postizanju trgovinskog sporazuma s Pekingom.

Tramp i kineski lider Si Điping su se ranije ovog ljeta dogovorili da će Sjedinjene Države ublažiti sankcije koje su nametnuli kineskoj tehnološkoj kompaniji te da će Kina izvršiti neodređenu kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Zbog brige za nacionalnu bezbjedbost SAD su u maju stavile Huawei na crnu listu odjela za trgovinu uz pojašnjenje da ova kompanija predstavlja sigurnosnu prijetnju i da svojom telekomunikacionom opremom može špijunirati druge zemlje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PetarPan
Gost
PetarPan

Za razliku od ostalih proizvođača telefona koji rade za njih,huawei može špijunirati samo za kineze…

Send this to a friend