Tehno & Nauka

Završen peti Hakaton: Timovi iz Hrvatske i Srbije podijelili glavnu nagradu

Sa Hakatona

Timovi LooTola iz Hrvatske i Cabrio Porsche iz Srbije podijelili su glavnu nagradu na jubilarnom petom Hakatonu, takmičenju namijenjenom programerima, projekt menadžerima, grafičkim i interfejs dizajnerima.

Timovi koji su učestvovali pored pobjednika su Hakatonci – Srbija, Beer Code – Crna Gora, AppCraftsmen – Srbija, Chumbawamba – Srbija, Kružni square – Crna Gora, The One Team – Crna Gora i Om3ga Solutions – Crna Gora.

Najbolji tim dobio je nagradu od 3.000 eura koju je obezbijedila Societe General Montenegro banka kao sponzor glavne nagrade, kao i mogućnost da se rješenje pojavi na Startup takmičenju.

Ovogodišnja tema Hakatona bila je “Hakuj turizam”, a hakatonci su mogli iskoristiti sve što tehnologija danas dozvoljava i napraviti nešto što može pomoći promociji turizma u Crnoj Gori, bilo da je u vidu aplikacije, igrice, website i slično.

Kako je kazala Lara Vertlberg iz pobjedničkog tima, tema je bila o turizmu i kako unaprijediti turizam Crne Gore” i otkriti dragulje skrivenih lokacija koje su povezane sa legendama i starim pričama.

“Napravili smo internaktivnu aplikaciju koja turiste priziva da dođu na lokaciju. Na lokaciji dobiju zadatak koji moraju da riješw da bi otkrili legendu do kraja, bilo da su na primjer odgovori na pitanja ili fotografisanje nekih lokaliteta. Sakupljanjem lokacija dobijaju i nagradu, razne popuste u restoranima i radnjama lokalnog tipa”, pojasnila je ona.

Prema riječima Milijane Komad iz Cabrio Porsche tima, ove godine su htjeli da urade jednu virtuelnu realnost, a u pitanju je VR Montenegro aplikaciju kojom se promovišu nacionalni običaji.

“Preko aplikacije imate pravo iskustvo realnog doživljaja sa svake lokacije u Crnoj Gori”, zaključila je ona.

 

Send this to a friend