Tehno & Nauka

Željeli vi to ili ne, Google prati vaše kretanje

Google prati kretanje svojih korisnika, čak i ako oni eksplicitno naglase da to ne žele, pokazalo je istraživanje američke agencije AP.

Kako navodi AP mnogi Google servisi na mobilnim telefonima sa androidom ili na ajfonu bilježe podatke o vašoj lokaciji, čak i kad korisnik u podešavanjima namjesti da ne želi tu opciju, što su potvrdili i istraživači sa Prinstona.

U većini slučajeva, Google unaprijed traži dozvolu da koristi vašu lokaciju. Na primjer, aplikacija Google maps će vas podsjetiti da dozvolite pristup vašoj lokaciji ako je koristite za navigaciju i ukoliko je duže vrijeme koristite na taj način, pokazaće istoriju vašeg kretanja na vremenskoj liniji.

Takvo memorisanje dnevnog kretanja nosi sa sobom rizike po pitanju privatnosti, a policija ga često koristi da bi odredila lokaciju osumnjičenih.

Google zato omogućava i da se istorija lokacije isključi, uz napomenu da će na taj način kompaniji biti onemogućeno da pamti gdje je korisnik bio.

Međutim, to nije tačno, navodi AP, jer čak i ako je ta opcija isključena, pojedine aplikacije Google skladište lokacije bez pitanja korisnika.

Na primjer, Google skuplja informacije o korisnikovoj lokaciji kad otvori aplikaciju sa mapama. Takođe, automatsko ažuriranje podataka o vremenu na androidu precizno pokazuje gdje se korisnik nalazi, a i pojedine pretrage koja nemaju nikakve veze sa lokacijom precizno pokazuju gdje se korisnik nalazi, bukvalno u kvadratni metar, i bilježe tu lokaciju na korisnikovom nalogu na Google-u

Ovakva uzurpacija privatnosti pogađa oko dve milijarde korisnika uređaja koje pokreće Google-ov operativni softver android, kao i oko stotine miliona korisnika ajfona koji se oslanjanju na Google-ove mape i pretragu.

Google, međutim, navodi da koristi lokaciju kako bi unapredio svakodnevni život korisnika, ali i da pruža jasne opise svih alata, koje korisnici lako mogu da uključe ili isključe, te da izbrišu istoriju.

Da bi Google prestao da čuva lokacije, navode iz kompanije, korisnici mogu da isključe podešavanje “Web and App Activity” , koje bilježi različite informacije iz Google-ovih aplikacija i veb-sajtova na Google nalog.

To bi onemogućilo da se bilo koja aktivnost čuva na Google nalogu.

Ali, ukoliko ostavite tu aplikaciju uključenu, a isključite „Istoriju lokacija”, to će samo spriječiti Google da vaše kretanje beleži na vremenskoj liniji, ali ne i skladištenje na drugim mjestima.

Lokacije mogu biti ručno izbrisane, ali jedna po jedna, osim ako ne želite da izbrišete sve aktivnosti.

Kritičari navode da Google insistiranje na praćenju lokacija korisnika zapravo proističe iz želje da povećaju prihode od oglašavanja.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend