Love & Sex Ne dožive svi orgazam svaki put kada imaju seks

Da li orgazam češće doživljavaju muškarci ili žene?

Ne dožive svi orgazam svaki put kada imaju seks, što je potpuno normalno. Ponekad niste raspoloženi za to, a ponekad jednostavno ne možete da dostignete vrhunac… Bilo kako bilo, ničega se ne treba stidjeti.

Međutim, nedavna studija otkrila je priličnu razliku u učestalosti vrhunca kod muškaraca i kod žena. Naime, 58% muškaraca ima orgazam svaki put tokom seksa, u poređenju sa samo 24% žena.

Studija je obuhvatala 3.000 učesnika širom SAD-a, Velike Britanije i Australije, a brojke su bile neznatno različite na svim kontinentima. U Velikoj Britaniji, 48% žena doživljava orgazam većinu vremena, u poređenju sa 33% muškaraca, dok je 20% žena i 6% muškaraca izjavilo da rijetko uživaju u vrhuncu.

U međuvremenu 8% žena i 3% muškaraca nikada nije došlo do vrhunca tokom seksa.

Činjenica da žene doživljavaju manje orgazama nije nikakva novost, a često se pojavljuju komentari da je to zato što im je teže ugoditi u krevetu.

Ipak, vjerovatnije objašnjenje je da su žene kroz istoriju bile viđene kao sekundarna osoba u krevetu, nešto što se promijenilo samo tokom posljednjih nekoliko decenija, nakon brojnih seksualnih revolucija. Tabu o ženskom užitku i neobaveznom seksu se od tada smanjio.

Ako ste zabrinuti da niste u stanju da dostignete orgazam, postoje načini da pomognete sebi. Uvođenje seksualnih igračaka jedna je od opcija.

Zapravo, najvažnija je komunikacija sa partnerima i otvoren razgovor o tome šta želite i šta vam prija, bilo da se radi o drugačijoj metodi stimulacije ili o specifičnoj seksualnoj igrački.

Send this to a friend