Love & Sex Nabraja Cosmo

Deset veza u kojima nisi ni znala da se nalaziš

Kada bismo mogli izbjeći “onaj” razgovor i zauvijek preskočiti neugodan trenutak u kojemu te pred prijateljima predstavlja kao prijateljicu (??), neupitno je kako bismo pristali istog trenutka. Vrijeme je da se jednom zauvijek dogovorimo oko jedne stvari – između veze i solo života postoji toliko različitih nijansi da je kranje vrijeme da ih prestanemo bacati u jednu kutiju. Postoje odnosi u kojima se vidite tri do četiri puta nedjeljno, ali kad te mama pita imaš li dečka, odjednom zaboraviš da postoji. Onda su tu beskrajni razgovori u DM-ovima gdje nijedno od vas još uvijek ne prati drugoga. Zvuči poznato? Statistički gledano, potrebno je šest sedmica da bi se na novi odnos stavila bilo kakva etiketa. Naravno, ako želite da ozvaničite svoj odnos.

A evo i cijelog spektra odnosa u kojima bi se mogla prepoznati.

1. Tvoj seks keks

Svaki vaš susret završio se u spavaćoj sobi (ili nekoj drugoj prostoriji), a osim odjeće, vaša su druženja popraćena i nedostatkom bilo kakvih dubljih osjećaja. Možda jednostavno nemaš potrebu da budeš u vezi ili ga smatraš savršenim partnerom za istraživanje nekih novih seksi fantazija. U svakom slučaju, vaša se veza odvija isključivo u krevetu i toga ste oboje svjesni.

2. Joker “sekstaj”

Bez obzira na to ko kome šalje poruke, vaši se razgovori uglavnom svode na dvije riječi: “Jesi budan?”. Ta se komunikacija uglavnom događa kad je jedan od vas a) pijan, b) usamljen ili c) oboje. Nema potrebe za romantikom – vaša tijela govore sama za sebe.

3. Benefrend

Da, stvari više-manje završe u krevetu, ali to ne znači da povremeno zajedno doručkujete dan nakon. Osim toga, dovoljno mu vjeruješ da razgovarate o tome koliko si dobar materijal za vezu (čak i kad si potpuno gola) i znaš da o većini stvari možete pričati bez ikakve ljubomore ili neprijatnosti.

4. Tvoja sigurna luka

Sastanak ti je prošao loše ili upravo prolaziš kroz raskid? On je tu kako bi ponovno probudio tvoje samopouzdanje. Uvijek će ti ponavljati koliko si super djevojka i kako samo idioti to ne vide. Ipak, vaš se odnos nikad nije pomjerio dalje od nekoliko strastvenih poljubaca.

5. Imaginarni dečko

Ne samo da ste već odavno u fazi žestokog seksa na nekoliko platformi, nego ga zanima i kako je prošao tvoj razgovor za posao. Problem? Cijeli se vaš odnos odvija na tvom telefonu! Vaša se druženja izvan dopisivanja događaju vrlo rijetko ili, još gore, nisu se ni dogodila.

6. Sigurna simpatija

Nevino flertovanje, značajni pogledi i nekoliko sekundi predugački zagrljaji… osim što se još baš ništa seksualno nije dogodilo. Činjenica je da je biti na samim počecima odnosa i uživati fantazirajući o onome što bi moglo biti jednostavno previše dobro da da bi ga pokvarili donošenjem ozbiljnih odluka. Uostalom, ovako bar niko neće ostati povrijeđen.

7. Tvoj plus-jedan

Od zabave na poslu do vjenčanja tvoje sestre, njegovo će odijelo uvijek biti spremno bez ikakvih popratnih pitanja. Ljudi vam stalno ponavljaju koliko ste slatki zajedno iako izvan plesnog podijuma zapravo nema nikakve hemije.

8. Veza s rokom trajanja

Neupitno je da se sviđate jedno drugome i slažete se oko toga da ste u vezi… osim što znaš tačan dan i vrijeme kada će se ona morati završiti, a ti ćeš biti primorana da kreneš dalje. Možda se on krajem godine seli na drugi kontinent ili ste odlučili da uživate u ljetnoj avanturi koja će s hladnim jesenskim danima dočekati svoj kraj.

9. Bacač mrvica

On će ti povremeno bacati “mrvice” pažnje u obliku sporadičnih seksi poruka, komentara na tvom Instagram profilu ili poziva poput: “Mogli bismo nekad na kafu”- sve to kako bi zadržao tvoje interesovanje, ali i nikad ostvario išta od obećanog. Zapravo, ova ti osoba daje apsolutni minimum, a ti se vjerno držiš na tankoj niti vašeg odnosa.

10. Propuštena prilika

Prvi sastanak prošao je toliko dobro da su morali da vas tjeraju iz kafića, ali sastanak broj dva nije se dogodio sljedećih šest nedjelja. U ovom trenutku više ne možeš da odrediš je li to tako zato što sastanak ipak nije bio TOLIKO savršen ili je tajming bio totalno loš. Ako si… … totalno OK sa svojom trenutnom situacijom: Ti najbolje znaš što je za tebe dobro. “Samo se pobrini da budeš vrlo transparentna sa svojim ciljevima”, kaže klinička psihološkinja dr Dženi Tajc …u totalnom stresu zbog života u ovom sivom području: Razmisli o tome je li sve ovo vrijedno silnog stresa u kojemu se nalaziš. “Trenutno je uzbudljivo i zabavno, a koliko će trajati bol kad završi?” …spremna stvari odnijeti na novi nivo: Definišite vezu i to odmah. Izbjegavanje razgovora samo će povećavati neprijatnosti, “Posebno ako ne želite istu stvar”, kaže psihološkinja Nilo Dardašti. …poprilično sigurna da želiš raskid: Tretiraj ga onako kako ti želiš da se u istoj situaciji tretira tebe. “Budi iskrena i budi svoja”, kaže Dardašti. I što god da si uradila, nemoj samo nestati.

Send this to a friend