Love & Sex Dobio naziv po Šekspirovom djelu

Efekat Romea i Julije, naučno dokazani psihološki problem

Efekat Romea i Julije jedan je od najzanimljivijih naučno-dokumentovanih psiholoških efekata koji se javlja u ljudskom ponašanju. Posljedica je roditeljskog suprotstavljanja vezi dvoje mladih, a karakteriše ga jačanje privlačnosti i romantičnih osjećanja. Ovaj efekat je dobio svoj naziv po ljubavnicima Romeu i Juliji iz tragedije Vilijama Šekspira istog naziva.

Naziv efekat Romeo i Julija nastao je u uporednom istraživanju koje su sproveli Driskol, Dejvis i Lipec 1972. godine kada su otkrili da je kod parova koji su ukazali na povećano uplitanje roditelja u njihovu romantičnu vezu zabilježeno i povećanje ljubavi u istom periodu od šest mjeseci. Od originalne studije nisu ponovljeni isti rezultati istraživanja. Umjesto toga, većina istraživanja ukazuje na efekat društvene mreže, pri čemu ističe neodobravanje od nekog u društvenoj mreži, porodice ili prijatelja što dovodi do pada romantičnog, kvalitetnog odnosa para.

Ipak, slično kao i u priči, pouka iz efekta Romeo i Julija i dalje postoji, a i dalje se navodi u popularnoj kulturi. Iako vjekovima stara priča o Romeu i Juliji i danas je važna. Ljudsko ponašanje se nije promijenilo kroz vjekove. Roditeljska ambicija, zavade među porodicama i ljubavi mladih koje se završavaju tragično su dio i savremenog svijeta.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Aloawetinja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Alo
Gost
Alo

Za definiciju nije

awetinja
Gost
awetinja

Je li opasno masu masturbirati?!

Send this to a friend