Love & Sex U prošlosti su ljudi imali razne tehnike udvaranja

Jabuka pod pazuh, naprstak, štap: Neobični načini pokazivanja ljubavi

Jabuku pod pazuh, pa ko voli nek’ izvoli

U 19. vijeku u ruralnom dijelu Austrije, tokom plesa dame su držale kriške jabuke pod pazuhom. Na kraju noći, djevojka bi poklonila komad jabuke mladiću koji joj se dopadne. Ako je osjećaj bio obostran, on drage volje pojede jabuku (da na napomenemo – onu koja je bila ispod pazuha).

Nož za pojasom

U 19. vijeku, djevojke iz Finske koje su bile spremne za sklapanje braka, nosile su praznu koricu za nož oko pojasa. Mladić, koji bi želio da im izjavi svoju ljubav, učinio bi to tako što bi kupio nož i stavio ga u koricu koju nosi dama.

Naravno, ako se djevojci ne svidi momak, ona bi vratila nož, ako ne vrati – to znači da odmah pristaje na udaju.

Kome još treba prsten?

Engleski protestanti iz 16. vijeka umjesto vjereničkog prstena, svojim vjerenicama su polanjali naprstak (mali metalni ‘čep’ koji se stavi na prst prilikom šivanja).

Srećna djevojka bi tada mogla da koristi naprstak dok šije odjeću za vjenčanje, kao i razne potrepštine za kuću.

Zaboravite ruže, poklonite kašiku

U 17. vijeku, velški ljubavnici su razmjenjivali “ljubavne kašike”, ručno izrezbarene drvene kašike koje su označavale romantičnu pažnju.

Mladići bi proveli sate praveći kašiku za svoju voljenu, koja, ako bi prihvatila kašiku, prihvatila bi i brak.

Štap za udvaranje

Engleski parovi iz 18. vijeka su imali poprilično veliki problem kada dođe do razmjene nježnih riječi: nisu imali nikakvu privatnost. Naravno, i danas nije prikladno da šapućemo djevojci u uho pred njenim ocem – ali i za to postoji genijalno rješenje!

Genijalan izum koji se zove štap za udvaranje riješio je ovaj problem. Oko tri metra dugačka šuplja cijev dopuštala je parovima da razmijene nježnosti dok su članovi porodice prisutni u sobi. A naravno, oni su bili prisutni kako se među zaljubljenim ne bi desila neka bludna radnja kao što je držanje za ruke, ili još gore, poljubac u obraz!

Send this to a friend