Love & Sex

Kad (ni)je pametno vratiti se bivšem

Možda ga niste dovoljno voljeli, možda vas je prevario, ili možda jednostavno u tom trenutku niste bili spremni za ozbiljno vezivanje.

Koji god da je razlog bio, veza je prekinuta. Ali sada razmišljate da pokušate ponovo. Pitate se da li je to dobra ideja.

Prije nego „zakoračite“ u prošlost, postavite sebi sljedeća pitanja i analizirajte vlastite odgovore.

Zašto mislite da bi veza u drugom pokušaju mogla funkcionisati?

Ako mislite da nemate apsolutno nikakve veze s prekidom i za sve krivite partnera, još uvijek ste u fazi poricanja, što se ne može dobro odraziti na vaš odnos. Mijenjati možete jedino sebe, ali ne i njega.

Šta je krenulo po zlu?

Nema jedinstvene formule za uspješnu vezu. Svako od nas je drugačiji i svako od nas kod partnera traži nešto drugo. Razmislite šta je i zašto je cijela veza krenula u pogrešnom pravcu kako sljedeći put ne biste ponovili istu grešku.

Je li vrijedno truda?

Morate biti spremni na to da neće sve ići po planu te da će i jedna i druga strana morati uložiti ogromne količine truda kako bi vam ponovo krenulo. Ako sumnjate u zajedničku budućnost, koja zahtijeva mnogo kompromisa, ustupaka, zapitajte se je li stvarno vrijedno truda.

Želi li on isto što i ti?

Za dobru je vezu potrebno dvoje, a za odličnu je vezu potrebno dvoje ljudi koji će se podjednako truditi da uspije. Ako primijetite da se za ljubav borite sami, možda bi bilo najbolje da odustanete.

VRIJEME JE DA MU SE VRATITE AKO …

Mirite se zbog ispravnih razloga: Osobe nam često nedostaju nakon prekida, mislite da nećete naći bolju osobu ili se osjećate usamljeno te vas povratak u sigurnost veze tješi. Svi navedeni razlozi su pogrešni! Ispravni razlozi su kad shvatite da partnera volite zbog toga kakav je, a ne onoga što želite da bude.

Međusobni razgovori su ugodni: Prije nego što se odlučite vratiti u vezu – razgovarajte. Osjećate li da je druženje prirodno, bez mnogo uloženog truda? Ili ipak imate osjećaj da je isforsirano i nelagodno? Upravo ovi znakovi odat će vam trebate li ponovo biti zajedno.

Iskreno nedostajete jedno drugom: Ako je prošlo dovoljno vremena od razdvojenosti, a i dalje osjećate iskreno da nedostajete jedno drugom, to je dobar pokazatelj da obnovite vezu.

Tagovi

Send this to a friend