Love & Sex

Kako da znate da ste spremni za vezu

Umjesto da igrate moderne igrice ne biste li ga/je privukli, fokusirajte se na ovih pet principa, poslije kojih ćete biti spremni za novu ljubavnu vezu – možda baš onu pravu.

1. Razumijete sebe – emocionalno i seksualno

Ukoliko niste došli do tačke da razumijete sebe u emocionalnom i seksualnom smislu, ući ćete u vezu u kojoj ćete biti emocionalno zavisni od partnera. Možda imate entuzijastična očekivanja da će vas ta osoba razumjeti i znati kako da vas usreći, ali, kako partner da zna, kad ni vi sami ne znate šta vas usrećueje i šta biste željeli?

Direktna komunikacija sa partnerom, o emocijama i seksualnim potrebama, željama, veoma je važna. Ne očekujte da će vaš partner intuitivno znati kakve su vaše emocionalne i seksualne potrebe.

Dakle, učinite napor da postanete svesni svojih emocionalnih reakcija na ljude i događaje u vašem životu. Posmatrajte te reakcije, razmislite o njima i dajte im “etiketu”. Razgovarajte sa bliskim ljudima o svojim osjećanjima, o onome što primjećujete kod sebe.

2. Vjerujete u riječi i djela ljudi

Kada nas neko privuče, normalno je da pokušavamo da racionalizujemo njihovo loše ponašanje. Ako vas neko ne poštuje i hronično vas izdaje, to govori o tome kakva je to osoba. Ako pokušate da razgovarate sa tom osobom, a ona odbija da prizna svoju grešku i objasni loše ponašanje, shvatite to ozbiljno.

Ako muškarac koji vam se dopada “ne želi ništa ozbiljno” ili mu “treba prostora”, pustite ga. Očito je da u tom trenutku vas dvoje nemate iste želje i potrebe, a pitanje je i da li ćete ih ikad imati.

Vjerujte u poruke koje ljudi šalju o sebi. Ako se ponašaju nezrelo ili vas ne poštuju, govore stvari koje će da vas povrijede, nastavite dalje bez njih. Nije vaš posao da nekome pokažete kako da se lijepo ponaša, vi treba da radite na sebi.

3. Izbjegavate “sekstimnost”

Ako se nadate da će vaša, isključivo seksualna veza, sa nekim da dovede do emocionalne bliskosti među vama ili do ozbiljne veze, varate se. Istraživanja su pokazala da veze koje započnu seksom prije emocionalne intimnosti uglavnom ne prerastu u ozbiljnu, zdravu i srećnu ljubavnu vezu.

Provešćete vrijeme nadajući se da će se nešto promijeniti, umjesto da tu energiju uložite u sebe, da rastete kao osoba, a zatim da nađete nekoga kome ćete se dopasti vi kao osoba.

4. Psihološki ste odvojeni od svojih roditelja

To zaista nije lako, i čak ni mnogi koji misle da ne zavise od roditelja, ipak nisu samostalni. Ako, kao odrasla osoba, nastavite da dozvoljavate roditeljima da ispunjavaju sve vaše emocionalne potrebe, time smanjujete energiju koja bi trebalo da “uđe” u vašu vezu. Malo po malo, smanjujte zavisnost od svojih roditelja.

To ne znači da ne treba da uživate u njihovom društvu, da ne treba da provodite vrijeme sa njima i dijelite sa njima svoje životne želje. To znači da treba da radite na tome da sami počnete da donosite svoje odluke.

Ako neprestano za sve tražite mišljenje roditelja, očekujete od njih da vas “vode” kroz sva iskustva ili im dozvoljavate da kontrolišu vaš život, to znači da ne živite za sebe, onako kako biste htjeli.

Samim tim niste kompletna osoba, pa niste ni spremni za vezu.

Ulazak u romantičnu vezu u kojoj vjerujete da će partner da brine o vama kao roditelj, vrlo brzo može da se pretvori u toksičnu vezu. Morate da imate kontrolu nad svojim životom, ciljevima, potrebama i emocijama.

5. Izlažete sebe novim situacijama

Psiholozi savjetuje da radite na sebi tako što ćete razvijati svijest o svojoj emocionalnoj i emocionalnoj strani bića. Svako novo iskustvo i nova situacija vam otkrivaju nove informacije o vama, o vašim slabostima i snagama. Ako nastavite da mislite i radite isto što i uvek, ostaćete “zaglavljeni”, odnosno nećete napredovati i ništa se neće promijeniti.

Vaš mozak ima nevjerovatnu sposobnost da se adaptira, samo mu to dozvolite – izlažite ga stimulacijama i iskustvima koja su na neki način izazovna, nova. Na primjer, uradite nešto što odavno želite, ali se plašite. Izlažite sebe situacijama koje vi zaista želite (ne da biste udovoljili nekom drugom), radite na sebi, i tako ćete otkriti nove aspekte svoje ličnosti.

Uživajte u sebi, upoznajte svaku svoju stranu i zavolite jer, tek kad zavolite sebe, moći ćete da volite druge. A i da bi vas drugi voljeli, potrebno je da prvo vi dobro poznajete i volite sebe… Učinite taj napor jer ćete biti zadovoljniji, a pomoći će vam i da pronađete pravu osobu za sebe.

Send this to a friend