Love & Sex

Kako parovi prevazilaze razliku u godinama?

Ne biramo s kim, kad i kako će ljubav da se dogodi. Ponekad se, međutim, desi da na prvi pogled izabranik nije idealan odnosno da odudara od projekcije „idealnog“ po godinama i većina prijatelja će vam reći da je priča promašena jer takve veze ne uspijevaju.

Oni koji su to imali u iskustvu, međutim, tvrde drugačije.

“Viđala sam parove značajne razlike u godinama, koji uspijevaju da premoste taj jaz“, kaže stručnjak za veze Rejčel O. Sasman. Ona dodaje da je ono što je neophodno kako bi ova razlika bila premošćena, jeste dobar smisao za humor, kao i sposobnost da se o ovom fenomenu diskutuje. Ona dodaje da je od značaja kad je mlađi partner odnosno partnerka zrela za svoje godine, a druga polovina je vesele prirode i pomalo nezrela, prenosi “This is insider”.

Sasman kaže da su poneke prepreke koje nosi preveliki starosni jaz ipak teško premostive.

„Što više dvoje imaju zajedničkog, veća je vjerovatnoća da će veza potrajati – tako je i sa ljubavima u kojima nema ove specifičnosti, a kad su u pitanju veze između dvoje različitih starosnih dobi, ovo je od posebnog značaja“, rekla je.

Ona je podijelila s nama iskustva parova sa kojima je imala priliku da sarađuje, i evo šta su imali da kažu.

„Moj muže je 13 godina stariji. Insistiramo na stvarima koje oboje volimo, a to su dobra vina, sirevi i putovanja. Glasno se smijemo i o svemu razgovaramo“; rekla je Lisa (48), i dodala da su i ona i suprug svjesni da neće biti moguće da zajedno provedu 50 godina, pa se trude da svaki trenutak bude kvalitetan, kako bi imali što više lijepih zajedničkih trenutaka.

„Naša razlika je 19 godina – ona je imala 21, a ja 40 kad smo počeli da se zabavljamo“, kaže Džon i dodaje da smatra da je veza uspjela jer se on odrekao stava da „sve zna bolje“ jer je stariji i iskusniji. “Danas smo zajedno već 14 godina, u braku smo posljednje dvije godine, i veoma se razlikujemo po mnogo čemu, ali je ključna stvar međusobno poštovanje – to nas je održalo skupa sve ove godine“, dodao je.

„Džejk i ja smo zajedno preko 20 godina, a naša starosna razlika od 14 godina zapravo nikad i nije bila problem. Mislim da ta razlika sama po sebi nije problem – prije se barijera stvara ukoliko postoji razlika u sistemu vrijednosti, kao i ako se dvoje karakterno sukobljeni“, objašnjava Mej i dodaje da je ključna stvar u vezi, bez obzira na razliku u godinama – prihvatiti parnera onakvog kakav suštinski jeste.

Rejčel na kraju dodaje da ovaj jaz nije ništa teže premostiti nego neke druge prepreke u odnosima, i da je bitno da se akteri ne obaziru na predrasude koje mogu vladati u njihovom okruženju, kako bi sebi olakšali, a i kako bi svojim ležernim odnosom prema ovoj „barijeri“ okolini pokazali kako ovo zapravo nikako nije nepremostiv problem.

Ljubav, poštovanje i kompromisi, kao i u svakoj drugoj vezi, neophodni su za normalno funkcionisanje i održanje i ovih odnosa.

Send this to a friend