Love & Sex Seksualni mozak

Kako seks mijenja naš um

Da li ste ikad na trenutak razmislili zašto sjajni seks nazivamo fantastičnim? Ono što opisujete je iskustvo koje do te mjere uticalo na vas da nije samo učinilo nevjerovatne stvari vašem tijelu, već i vašem umu. Drugim riječima: to iskustvo vam je dalo seksualni mozak.

Može se pojaviti mnoštvo osjećaja, kao što su nejasnoće u glavi, poteškoće pri sastavljanju misli ili čak poriv da kažete nešto za šta bi inače trebalo više vremena da razmotrite (poput volim te). Kada imate seks, to pokreće određene djelove vašeg mozga, a druge usporava.

Neuronauka je pokazala da limbički sistem, koji kontroliše vaše fizičke nagone, svijetli dok ste u postelji, zbog čega je teže donositi odluke o bilo čemu što nije povezano sa vašim predstojećim orgazmom. Kada su vam misli bistre, razmislićete o potencijalnim posljedicama svojih postupaka, ali ako ste u predigri ili seksu, vaš mozak će odbaciti te misli, jer seksualni mozak govori umu i tijelu da je dobra ideja, jer je tako prijatna – kako nešto što je tako dobro, može biti pogrešno.

Na primjer, možda inače ne biste imali seks sa nekim koga inače ne biste smatrali podobnim, kao što je bivši partner ili neko ko je u vezi. Ali ste toliko fokusirani na fizički i emocionalni odgovor da vas hormoni u mozgu sprečavaju da donosite zdrave, razumne odluke.

“Kad se seksamo, poplava hormona i neurotransmitera se oslobađa u našim tijelima, utičući na centre nagrađivanja u mozgu”, kaže za metro.uk Širin Lakani, specijalista za intimno zdravlje i vlasnik kompanije Elite Aesthetics iz Kenta.

“Dopamin se oslobađa i to nam pomaže da se osjećamo vrtoglavo, energično i euforično. Oksitocin se takođe oslobađa tokom seksa, koji podstiče vezivanje i naklonost. Kada se oslobodi oksitocin – poznatiji i kao hormon “zagrljaja”, to utiče na vaš osjećaj ljubavi, povezanosti i opšteg blagostanja. Na fizičkom nivou takođe utiče na matericu, posebno tokom trudnoće gdje pomaže u pokretanju kontrakcija i snižava nivo stresa. Dopamin koji reguliše kretanje, raspon pažnje i emocionalne reakcije tijela takođe igra svoju ulogu. Takođe se oslobađa kada uzimate određene ljekove, poput ekstazija, i daje ljudima toliko visoku vrijednost da može biti izrazito zavisna. Zalivanje vašeg krvotoka dopaminom tokom seksa potpuno je zdravo, ali element zavisnosti je i dalje tu”.

Hormoni mogu izmijeniti vaše razmišljanje i postupke, i mnogi ljudi prelaze u “auto-mode” bez da aktivno razmatraju šta rade. Da li se dobro osjećate dok se približavate partneru? Da li osjećate poriv da se naslonite na rame svog ljubavnika, iako nikada ranije niste svjesno razmišljali o tome?

Dopamin, zajedno sa oksitocinom, omogućava da se budete ispunjeni zadovoljstvom.

Logična strana vašeg mozga je još uvijek tu, ali je za sada isključena. I dok hormoni izazivaju osjećaje vezivanja, to ne znači da će to uvijek voditi do sporog, senzualnog ili romantičnog seksa. Seks iz mržnje može izazvati isti fizički odgovor, uz pojačanje adrenalina – koji se takođe oslobađa kada ste ljuti.

Spoljni faktori takođe mogu uticati na vaš seksualni mozak, kao što je osjećaj prije nego što počne seks.

“Studija The Journal of Seksual Medicine za 2017. godinu ispitala je aktivnost mozga prije, tokom i neposredno nakon ženskog orgazma. Otkriveno je da se moždana aktivnost pojačala tokom orgazma, s povećanom aktivnošću u nekoliko djelova mozga, što sugeriše da je mozak snažno pogođen tokom seksualne aktivnosti, kao telo”, kaže Sara Velš koja radi sa brendom kondoma Hank. Ona dodaje da oksitocin pomaže u regulisanju kortizola, hormona stresa koji zauzvrat može izazvati smirenost i poboljšati simptome stresa.

Druga istraživanja otkrila su da seks može sniziti krvni pritisak, poboljšati pamćenje i pomoći kod boli. Seks i masturbacija mogu biti sjajno sredstvo za ublažavanje stresa.

Baš kao što postoji seksualni mozak, postoji i mozak posle orgazma. Orgazam oslobađa još jednu dozu oksitocina iz hipofize, kao i endorfin (koji se takođe oslobađa tokom vježbanja) i omogućava vam da se osjećate opušteno, srećno i pospano. Samo zato što ste pod uticajem hormonalnih jedinjenja, nikada niste u potpunosti u njihovoj milosti – što znači da nema izgovora da budete okrutni ili neljubazni prema nekome (ili da varate) zbog toga.

Seksualni mozak radi samo toliko – ostalo ste vi.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
..🤬..
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
..🤬..
Gost
..🤬..

mrzim hemiju

Send this to a friend