Love & Sex

Ključevi ljubavi za potpuno uživanje

Nakon godina vođenja ljubavi na konvencionalan način, nije lako odlučiti se i krenuti putem tantre. No takav se način vođenja ljubavi može učiti postepeno. Riječima Diane Richardson: „Promjena načina vođenja ljubavi je umjetnost – to je putovanje a ne trenutna promjena. Sastoji se od malih koraka“, prenosi Sensa.
U svojoj knjizi Richardson te korake naziva ključevima ljubavi i detaljno ih opisuje. Svaki ključ pomaže nam da budemo svjesni trenutka i prisutni u sopstvenom tijelu. Nemoguće je početi primjenjivati sve ključeve odjednom, kaže Richardson, umjesto toga ona savjetuje da isprobate one ključeve koji vam se čine najzanimljivijim i najprivlačnijim i postepeno uvodite nove.

Evo nekoliko jednostavnih ključeva koje možete isprobati kako biste započeli putovanje u svijet tantre:

1. Gledanje u oči
Oči su zaista ogledalo duše. One su moćni kanali kojima putuje seksualna energija. Kada su nam oči otvorene, znamo gdje smo i s kim smo, drugim riječima – potpuno smo prisutni u trenutku. Osim toga, kad gledamo u oči partnera, razmjena seksualne energije postaje vitalnija i dinamičnija. Ništa ne treba forsirati. Ako iz nekog razloga ne možete da gledate partnera u oči, neka vam barem lica budu blizu, okrenuta jedno prema drugome, tako da vam se dodiruju čelo ili nos.

2. Disanje
Disanje je jedna od najvažnijih komponenti kako meditacije, tako i tantričkog vođenja ljubavi. Najbolje je disati lagano i duboko. Na početku nije toliko važno pokušati da kontrolišete dah, koliko je važno biti svjestan svakog udaha i izdaha. Zašto je disanje toliko važno? Ono nam pomaže da se odvojimo od misli, od uvijek zaposlenog uma te da budemo prisutni u trenutku. Disanje nas povezuje s našom životnom energijom. Pratite li tokom seksa svoje disanje, primijetićete da ono postaje pliće i ubrzanije što se više približavate orgazmu. Usporavanje disanja i koordinacija udaha i izdaha s partnerom pomoći će vam da smanjite seksualnu napetost i produžite vrijeme vođenja ljubavi.

3. Komunikacija
Tokom vođenja ljubavi, govorite partneru sve ono što osjećate u svom tijelu onda kada to osjećate. Na taj način lakše ćete biti prisutni ovdje i sada te biti svjesni svake senzacije u tijelu. Kada s partnerom delimo ono što osjećamo potpuno otvoreno i iskreno, stvara se intimnost i otvorenost, a ljubav raste. Nastavite na taj način da dijelite ono što vam se događa tokom vođenja ljubavi, s malim pauzama.

4. Dodir
Tokom vođenja ljubavi svjesnost je važna u svakom pogledu, pa tako i u dodiru. Kada dodirujete partnera, umjesto na samu radnju dodira, budite fokusirani na osjećaj u vašoj ruci dok dodiruje njegovo tijelo. Zamislite kako se vaša ruka stapa s tijelom partnera, kroz dodir mu šaljite toplinu i energiju ljubavi. Umjesto da odmah počnete da dodirujete djelove tijela za koje znate da uzbuđuju vašeg partnera, počnite suptilnije, najprije dodirujući okolna mjesta te se postepno približavajte erogenim zonama. Kad partner miluje vas, takođe budite potpuno prisutni i svjesni njegovog dodira.

5. Opuštanje
Jedan od najvažnijih koraka u tantri je naučiti umijeće opuštanja tijela i uma. Tokom vođenja ljubavi, putujte kroz sopstveno tijelo kako biste pronašli područja napetosti. Možda su to ramena, vrat, stopala ili vilica. Otpustite svu napetost. Posebno je važno otpustiti napetost u vilici jer ona je često povezana s napetošću. Ipak, budite na oprezu! Opustiti tijelo ne znači uspavati se – to jednostavno znači pažnju prenijeti iz spoljašnjeg svijeta u sopstveni, unutrašnji. Ne morate čekati da se vaš partner opusti kako biste se opustili i vi.

Send this to a friend