Love & Sex Odnos sa partnerom zavisi od toga koliko ste naspavani

Kvalitet sna može da utiče na vašu vezu

Žrtvujete li često kvalitetan san kako biste pogledali cijelu sezonu omiljene serije, surfovali internetom ili uživali u dobroj knjizi, možda je vrijeme da razmotrite svoju naviku, a naročito ako imate momka. Zašto? Nedavno sprovedena studija je pokazala da nedostatak sna može ozbiljno da utiče na vašu vezu. I to ne na dobar način!

Istraživači sa univerziteta u Kaliforniji proučavali su 78 parova više od dvije sedmice, te su ih zamolili da čuvaju bilješke o tome koliko su spavali i koliko su se svađali sa svojim partnerima. Naslućujete problem? Samo jedna noć nesanice ili čak manje od preporučenih osam sati spavanja, povećalo je intenzitet svađa među parovima idućeg dana. Ima smisla, zar ne? Koliko puta ste se probudili nakon loše prospavane noći lošeg raspoloženja?

Osim što se parovi više svađaju, nedostatak sna uzrokuje kod ljudi i manjak saosjećanja, sebičnost i pesimizam. Jedna od stvarnih posljedica su razdražljivost i promjene raspoloženja. Razlog za to je što je vaš frontalni režanj mozga pod uticajem nedostatka sna. U njemu se inače odvijaju emocionalne modulacije, koje su poremećene nedostatkom sna.

Kako možete da omogućite sebi najbolji mogući san? Izračunajte koliko vam je sati sna obično potrebno, a prije odlaska u krevet se opustite da biste kasnije uživali u zemlji snova.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
meda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
meda
Gost
meda

A sa malom djecom ako si ?? onda se pozdravis za snom

Send this to a friend