Love & Sex

Maženje je prirodni analgetik

Parovi koji se često maze su zdraviji, srećniji i smireniji od onih kojima je to rijetkost. Istraživanja pokazuju da se tokom maženja ubrzano luči hormon oksitocin koji nas čini radosnijim i smanjuje bolove.

Statistika otkriva da i najjača glavobolja može da se umiri dodirom, dok kod nekih ljudi bol potpuno nestaje poslije četiri sata.

Stručnjaci tvrde da maženje stimuliše parasimpatički sistem, koji je odgovoran za opuštanje. U tom trenutku se, osim oksitocina, ispuštaju serotonin i dopamin, a oni podstiču dobro raspoloženje i jačaju imunitet.

Istraživači sa Univerziteta u Birmingemu su otkrili i da maženje, poput čaše-dvije vina, pojačava našu velikodušnost i saosjećajnost. Opuštajući nas, čini nas boljim i empatičnijim, a osim toga, smanjuje nam osjećaj straha.

“Dodirima se ispušta oksitocin koji nas opušta i hrabri pred razgovor za posao, prvi ljubavni sastanak ili bilo koju situaciju u kojoj nam trema “radi”, kažu stručnjaci.

Takođe, podsjećaju i na prednosti maženja pred san, jer ono smanjuje stres, pa što smo manje napeti, bolje ćemo i duže spavati.

Send this to a friend